Blue Flower

40 jaar  peuterspeelzaal in De Weere.

Begin jaren 70 kwam er een gemeenteambtenaar van de gemeente Sijbekarspel aan de deur bij de familie Swuste in de Pastoor  Tetterodestraat om te controleren of zij een hond hadden. Het huis van de  familie Swuste en dat van hun buren viel nl. onder de gemeente Sijbekarspel.  Terloops vertelde de beste man aan Alie dat er in Sijbekarspel een  peuterspeelzaal werd gestart, maar dat ze er waarschijnlijk geen interesse in  zou hebben om haar kind daar helemaal naar toe te brengen, maar dat had hij mis.  Alie vond het een leuk initiatief en gaf haar zoon Michiel op. Toen Michiel daar  eenmaal een tijdje een paar ochtenden in de week naar toe ging en het erg naar  zijn zin had, dacht Alie: “Waarom kan dat in De Weere niet?” In januari 1973  ging ze eens informeren of er een mogelijkheid was het kruisgebouwtje daarvoor  te gebruiken en dat mocht gebruikt worden voor 10 euro per ochtend! Samen met  Gerda van Diepen plaatste ze een oproep in de dorpsparade of er belangstelling  was van ouders met peuters en dat was er! 18 peuters werden opgegeven, dus  konden ze starten! Maar wat is een peuterspeelzaal zonder speelgoed? Met trekker  en versierde wagen gingen ze door het dorp en huis aan huis werd er aangebeld.  Het leverde dozen vol speelgoed op en daarnaast ook nog wat geld! Ook de  jeugdraad droeg nog 300 gulden bij. Van het geschonken geld werd nog het één en  ander gekocht, onder andere stoeltjes van de kleuterschool. Er waren verder geen  financiële zekerheden, maar toch werd de gok genomen, op 6 maart 1973 opende de  peuterspeelzaal haar deuren en waren de peuters 2 ochtenden per week in de goede  en liefdevolle handen van 2 leidsters, Alie Swuste en Ria Rood.

Het  eerste jaar ging voorbij, toen Ria na anderhalf jaar stopte kwam Riet Besseling  er als leidster bij. De financiën hielden nog niet over de eigen bijdrage van de  ouders van 2 gulden 75  per week was net genoeg om de kinderen een beker  chocolademelk en een appel te geven en de benodigde spullen aan te schaffen,  maar een goede beloning voor de leidsters zat er niet in! Na anderhalf jaar zo  gedraaid te hebben toch maar eens naar de gemeentes om subsidie. De Weere viel  toen nog onder 2 gemeentes, Hoogwoud gaf 250 gulden en vond dat Abbekerk de rest  maar moest betalen, maar die gaven niets, ze vonden dat de ouders dat zelf maar  moesten bijdragen!

In  die eerste anderhalf jaar draaide alles zonder bestuur, na verloop van tijd  realiseerde Alie zich dat als er eens iets zou gebeuren, zij als enige  verantwoordelijk gehouden zou worden, zij beheerde namelijk alles, inclusief de  financiën , waar ze overigens een piekfijne administratie van bijhield! Er kwam  toen een bestuur wat de verantwoordelijkheid nam en ook de administratieve  rompslomp bij ging houden. Na er 13 jaar bij geweest te zijn , is ook Riet  Besseling gestopt, zij werd opgevolgd door Afra Jonker.

Afra heeft met hand en tand bij de gemeente  gestreden voor een goede beloning van de leidsters, eerst vonden ze bij de  gemeente dat er maar één salaris kon worden betaald, dat moesten ze dan maar  samen delen. Maar Afra hield vol en uiteindelijk resulteerde dat in een beloning  voor allebei, het was geen vetpot maar de idealistische en enthousiaste dames  deden het ervoor! Later werd het belang van de peuterspeelzaal meer erkend en  kwam er rijkssubsidie zodat er meer en betere materialen aangeschaft konden  worden.

Alie en Afra draaiden nog 10 jaar door in  het kruisgebouw, mooie jaren waarin veel kinderen de ‘aanloop’ naar de lagere  school maakten. Het meest genoot Alie van kinderen die eigenlijk weinig durfden  of heel verlegen waren en dan, doordat ze zich ontwikkelden, uiteindelijk toch  de dingen deden die ze eerst zo eng vonden, hiermee had Alie het gevoel  daadwerkelijk bij te dragen aan de ontwikkeling van de kinderen en bovendien was  het duidelijk dat kinderen zich dus veilig en op hun plek voelden! Een mooi  voorbeeld van de structuur en duidelijkheid die de peuters vonden was dat van  het gehandicapte jongetje Yannick die in zijn rolstoel ook enige tijd op de  peuterspeelzaal kwam. Hij kon eigenlijk niet praten, maar nam de dingen  blijkbaar toch goed in zich op. Een vast patroon was ’s morgens na een tijdje  spelen de kreet van juf Alie: “Allemaal plassen en handjes wassen!” en opeens  hoorden ze Yannick: “Passe,hande wasse”.

In  maart 1997 kwam Thea Verlaat het team versterken toen Alie stopte en al snel  daarna kwam Marjet Beets in de plaats van Afra. In 1998 – toen de  peuterspeelzaal 25 jaar bestond kwam de verhuizing naar de Vekenweg, achter het  Theresiahuis . Alie had als oprichtster van de peuterspeelzaal De Weere de eer  om het nieuwe gebouw officieel te openen op 16 oktober 1998 ; “De Kikkerhoek” ,  deze naam was verzonnen  door Niels Wenker en Louise Groot.

Bij  gelegenheid van de opening van “De Kikkerhoek”was er op 15 oktober 1998  voor de  kinderen en de ouders een voorstelling van Hans Schoen: Hansje Pansje Kevertje.   Sinds februari 2003 is het bestuur van de peuterspeelzaal overgegaan in  Stichting Peuterspeelzalen Opmeer en hebben de leidsters ook collega's in  Aartswoud, Hoogwoud en Spanbroek. Het peuterspeelzaalwerk heeft zich toen goed  verder ontwikkeld en de leidsters volgen opleidingen en cursussen om bij te  blijven.

Inmiddels wordt er gewerkt met Vroeg en  Voorschoolse Educatie wat inhoud dat er met thema’s wordt gewerkt en de peuters  volgens het Peutervolgsysteem gevolgd worden en is de peuterspeelzaal partner in  de Brede School in de Weere.

Kortom, niet meer te vergelijken met de start van 40 jaar geleden, maar één ding  is zeker, de intentie en ambitie van Alie, die er toen mee startte was zeker net  zo goed als alle intenties die in het hedendaagse peuterspeelzaalbeleid aan de  orde zijn. Ons dorp mag zijn petje afnemen voor de durf die Alie 40 jaar geleden  heeft gehad, waardoor de peuterspeelzaal is gaan bloeien en dat nog steeds doet!  In al haar bescheidenheid zegt Alie dat er vast ook iemand anders op het idee  gekomen zou zijn als zij dat niet had gedaan, maar zij hééft het maar wel mooi  gedaan!

Het  feest van het 40 jarig bestaan wordt op Maandag 18 maart gevierd met een  bijzondere muzikale voorstelling voor de peuters en een peuter-high-tea voor de  peuters en ouders.

Hartelijk gefeliciteerd, peuterspeelzaal! Dat je nog maar heel veel jaren in ons  dorp een fijne, gezellige en leerzame plek mag zijn voor de kinderen!

Een  hartelijke groet van één van de kinderen uit de allereerste groep,

Monique Bankras (toen nog Langedijk)