Blue Flower

Januari

Gelijk aan het begin van 2014 zijn er tal van activiteiten. Daags na nieuwjaar start de 23e editie van het dorpstoernooi biljarten. Crescendo verzorgt samen met muziekvereniging Tavenu een nieuwjaarsconcert in het dorpshuis van Opperdoes. De jeugd van DWB neemt deel aan het zaalvoetbaltoernooi in de Tripkouw in Midwoud en ruilbeurs De Verzamelaar opent de deuren van het Theresiahuis voor verzamelaars uit de regio.

De Mijl van De Weere treft op zondag 5 januari zacht weer en ziet het aantal deelnemers groeien. Bouke Onstenk wint zowel de Mijl als de 8,2 km. Bij de dames wint Heleen Wildoer de Mijl en Mirjam de Boer de 8,2 km. Na de prijsuitreiking spelen DWB 1 en DWB 2 een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar.

Na afloop van deze wedstrijd worden de nieuwe kleedkamers van DWB officieel geopend door de wethouder van de gemeente Opmeer mevr. Elly Deutekom. Zij krijgt daarbij assistentie van de twee jongste leden van DWB ; Sil Dam en Tamara Rood. Na enkele vrolijke marsen van fanfare Crescendo krijgt iedereen de gelegenheid om het nieuwe gebouw van binnen te bekijken. De algemene opmerking is : "Een prachtige kleed accommodatie, een echte aanwinst voor De Weere." Na de opening houdt DWB nog een drukbezochte en gezellige nieuwjaarsreceptie.

Leden van het KBO leren wat lichaamstaal betekent en dat de houding van het lichaam en de mimiek van het gezicht de stemming van de mens verraden. De KVV viert haar 60-jarig jubileum. Groenteboer Gert Tromp vertelt deze op speciale middag verhalen van vroeger. Zijn dochter en kleinzoon zorgen tussendoor voor mooie luisterliedjes. Mevr. Glas - Bakker wordt gehuldigd, zij is al 60 jaar lid. Na een heerlijke broodmaaltijd wordt deze jubileummiddag door de voorzitter afgesloten.

Nikita van Veen wint het dorpstoernooi biljarten, Roos o/t Veld wordt 2e, Ko Schilder eindigt als derde en Peter Langedijk eindigt op de vierde plaats.

Aan het einde van de maand zijn de darters van The Strikers bezig met de competitie en doet de Oranjevereniging een oproep voor nieuwe bestuursleden. In De Dorpsparade vragen de politieke partijen veel aandacht voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Februari

Op de eerste dag van deze maand is het feest in café 't Centrum. Richard en Anja o/t Veld zijn op die dag al 25 jaar de gastheer en gastvrouw van dit café en dat is reden voor een feest samen met familie, vrienden, kennissen en vertegenwoordigers van verenigingen.

De jeugd van Vlug & Vaardig neemt enthousiast deel aan een sponsorloop met hindernissen in de eigen gymzaal. Het doel is geld binnen halen voor nieuwe toestellen. Eef Koopman is de winnaar met wel 40 rondjes en Ida Bankras slaagt er in om het meeste sponsorgeld binnen te halen. Het resultaat is zodanig dat bestuur een nieuwe mini-trampoline en een flikflakrol kan aan schaffen. Op de jaarvergadering wordt gemeld dat er een behoorlijke afname is bij de jeugdleden. Bodyshape en Dames Sportief draaien goed. Bij Heren Sportief kan men nog wel wat leden gebruiken.

Op dinsdag 18 februari is er 's morgens een open dag op de Petrus Canisiusschool. Gesprekken en rondleidingen zijn op afspraak.

De Zonnebloem organiseert een gezellige Midwintermiddag in het Theresiahuis. Zo'n 40 gasten uit Abbekerk , De Weere en Lambertschaag luisteren geboeid naar liedjes van Toon Hermans en de middag eindigt in stijl met snert en roggebrood met spek.

De Tienerclub gaat alvast borden schilderen voor het komende carnaval. Je kan het maar beter op tijd klaar hebben. De Klapbroeken o.l.v. prins Countryman ( Marko Langedijk organiseren een gezellig prinsenbal en hebben als gasten 8 andere carnavalsverenigingen uitgenodigd. Een vereniging uit Westwoud komt zelfs met een trekker langsgereden. Het wordt een dolle boel met een verloting met countryprijzen: worst en Beemsterkaas . Klapstuk van de avond is de line dance , een zgn. cowboystrut, van prins Countryman en zijn gevolg.

Deze maand houden ook begrafenisvereniging St. Lambertus, de KVV en de LTO hun jaarvergadering. Op de jaarvergadering van de KBO is er speciale aandacht voor de penningmeester Lena Groot - Buis. Lena heeft jarenlang veel werk verzet als bestuurlid en daarnaast ook als lid van de activiteitencommissie. Zij ontvangt van Dhr. Brans een onderscheiding van de Unie KBO en bloemen en een cadeaubon van het bestuur.

De Strikers teams 1 en 2 zijn druk bezig met hun dartwedstrijden in 't Centrum en op andere locaties in de regio.

De Gemeenschapsraad komt op verzoek van de gemeente Hollands Kroon in actie tegen de plannen voor een megagroot windmolenpark in de Wieringermeer. Inwoners van De Weere kunnen hun steun betuigen d.m.v. een handtekeningenactie.

Maart

Deze eerste vier dagen van maart wordt carnaval gevierd. Op zaterdag krijgt prins Countryman onder de vrolijke klanken van The With Love Band de sleutel overhandigd in de kerk. Vorst Edwin o/d Kelder, adjudant Niels Wenker en de hofdames Rosanna Pronk en Tamara Schilder gaan hem de komende dagen assisteren, dus dat zal genieten worden. 's Avonds is de tieneravond en worden de nieuwe jeugdprins en jeugdmiss bekend gemaakt. Het blijken dit jaar Stanley Bankras en Marit Schilder te zijn. Rutger Langedijk zorgt voor de muzikale ondersteuning van de avond.

Zondag is de optocht waarbij de familie Snijder, verkleed als cowboys en cowgirls, de wisselbeker wint. De Daltons ( familie Wenker ) winnen de publieksprijs . De kindermiddag, druk bezocht door jong en oud, is weer een heel gezellig festijn, waar ook veel prijzen worden uitgereikt aan de jeugd.

Op maandag wordt overdag de P.C. school met een bezoek vereerd. De cabaretavond is weer drukbezocht en het publiek geniet van de vele optredens. Dinsdagavond is de slotavond. Veel carnavalsgangers zijn compleet onherkenbaar. Zo blijkt Jos van Diepen de prins op het witte paard te zijn en in de huifkar met cowboy op de bok zitten bij nader inzien de families Langedijk en Vlaar. Op woensdag wordt in de kerk de sleutel weer teruggegeven aan het bevoegd gezag en daarna wordt alles weer zoals het was ...

De St. Lambertusparochie houdt haar jaarvergadering in het Theresiahuis. Pastor Nico Knol vertelt over de samenwerking binnen de verschillende parochies en de voortgang van de regio Waterkant. Jolanda Berkhout - Bakker volgt Lida Odie - Langedijk op als secretaris. De. De Klapbroeken evalueren het carnavalsgebeuren tijdens de jaarvergadering. Mensen die willen deelnemen aan de jaarlijkse Stille Omgang in Amsterdam kunnen zich op geven bij Anneke Klaver.

Het eendagsbestuur van de KVV biedt de leden een modeshow aan. Het eendagsbestuur vervult zelf de rol van mannequin en toont vol trots de kleding van Angelina's mode uit Spanbroek. De Oranjevereniging vergadert over het programma van de aanstaande Koningsdag De club van 50 van DWB doet verslag van haar activiteiten. Zo heeft zij dit jaar een flinke bijdrage geleverd aan het straatwerk rondom de nieuwe kleedkamers en verder organiseert zij de jaarlijkse spellenavond voor de jeugd van DWB en het club van 50 toernooi in de maand mei.

Toneelvereniging Ons Genoegen presenteert het blijspel "Een Moordweekend", de avonden worden goed bezocht en het publiek geniet volop. Crescendo verzorgt samen met het opleidingsorkest een koffieconcert in het Theresiahuis. Er is ook een jubilaris. Jaap Dekker krijgt van zijn vrouw Ans een insigne opgespeld, want hij toetert al 60 jaar bij Crescendo. Na afloop spreekt Jaap spontaan zijn dankwoord uit in onvervalst Westfries.

De jeugdbibliotheek nodigt iedereen uit om eens te komen kijken welke boeken zij in de kasten heeft staan. Zwembad De Spetter doet een oproep voor vrijwilligers. Zonder deze mensen kan het zwembad niet draaien. Biljarten kan je het hele jaar. Zo wordt aan het einde van de maand nog het Klaas de Lange driebandentoernooi gespeeld in café 't Centrum. Leden van Crescendo bezoeken de Petrus Canisius school en verzorgen daar een presentatie. Zij mogen oefenen op diverse instrumenten en kunnen desgewenst muziekles krijgen. Er wordt dit jaar op 10 mei weer een kerkenveiling gehouden. Inwoners van de Weere en daarbuiten kunnen hun koopjes aanmelden tot het einde van deze maand. Daarna begint het samenstellen van de catalogus.

April

De KVV - vrouwen starten weer met het fietsseizoen. Een keer in de maand maken ze een gezellige rit met elkaar. Het seizoen loopt van april tm oktober. Crescendo houdt haar algemene ledenvergadering. Bestuurslid Adrie Molenaar was aftredend, maar werd met ruime meerderheid herkozen Darters vanaf 16 jaar kunnen zich aanmelden voor het open single - darttoernooi van De Weere. Dartclub The Strikers is de organisator. De Tienerclub gaat zich een keer vermaken in een binnen zwembad.

Bloem & Jet meldt dat zij niet alleen rouwarrangementen kan verzorgen, maar voortaan ook mooie algemene boeketten kan maken. Zij is voortaan elke vrijdag en zaterdag open. Wie wil kijken is welkom.

Voor de vijf en dertigste keer wordt in het Theresiahuis het Palmpopfestival gehouden. Het startte ooit in café De Drie Weere met Framus, Disease en The Spivs. Nu kan het publiek zich vermaken met optredens van o.a. Psycho 44, Lookapony en Giant Tiger Hooch. Wie geen herrie wil verdragen, kan zich inschrijven voor de West - Friesland wandeltocht van wandelsport vereniging A.W.V. '69 uit Abbekerk. Er zijn routes van 5 tot 25 km.

Willem Stammes van H.S.V. De ondermaatse uit Twisk - Oostwoud meldt dat veel leden van de Vergulde Haak ( opgeheven ) nu deel uitmaken van zijn vereniging . Er komen ook speciale wedstrijden voor de jeugd.

DWB VR 1 viert uitbundig feest en terecht. Zij zijn thuis kampioen geworden door de nummer 2 van dat moment, Westfriezen VR 2, met 4 - 1 te verslaan. Het is voor het eerst dat een vrouwenteam van DWB het kampioenschap weet te behalen.

De Westfriese Gehandicapten organisatie houdt een klaverjasmiddag in 't Centrum. Er komen veel kaarters op af. Vlak voor Pasen heeft de Tienerclub haar jaarlijkse eierenactie. De leden van de KVV komen door middel van een film en verhalen van Lia Koopman en Lou Klaver alles te weten over het kaas maken van vroeger en nu.

Halverwege de maand wordt DWB C 1 in Hoorn kampioen. Zij strijden met veel passie en inzet tegen mede titelkandidaat Hollandia C2. Zij winnen met 2 - 0 dankzij doelpunten van Alex Bankras en Max Dekker.

De organisatie van de kerkenveiling heeft de catalogus klaar en meldt dat er ruim aantal koopjes zijn aangeboden. Werkgroep Historisch De Weere werkt hard aan haar tweede boekje. Het gaat o.a. over de oude melkfabriek De Hoop en verder over melkrijders en enkele boerenfamilies. Zij doet een oproep voor fotomateriaal.

De eerste Koningsdag in De Weere wordt een feit. Het weer zat mee en het comité had weer een prachtig programma in elkaar gezet. De ochtendwandeling, welk elk jaar weer een enorm succes is, ging dit keer dwars door tuinen en landerijen. Van de spelletjes voor de kleintjes onder ons wordt weer volop gebruik gemaakt en ook het katknuppelen mag niet ontbreken. En terwijl de tieners de dag afsluiten met een disco in de zaal, wordt in het voorcafé de gezellige bingo weer gehouden.

Jeu de Boules is een sport voor jong en oud. Een vaste groep enthousiaste mensen is elke maandagmiddag sportief bezig op de nieuwe banen van De Dieringe, achter de nieuwe kleedaccommodatie van DWB. Zwembad De Spetter opent de poorten en The With Love Band van Crescendo zorgt voor gezellige klanken. De KBO sluit het seizoen af met een muzikale avond o.l.v. Dhr. Schilder uit Volendam.

Mei

De kerkenveiling die gehouden wordt op zaterdag 10 mei blijkt weer een enorm succes te zijn. Er wordt met 450 koopjes een bedrag van € 55.715,00 opgehaald. De toppers van de avond waren het tulpen selecteren in Nieuw-Zeeland, wat een mooi bedrag van € 950,00 opbracht, maar ook een week demo rijden in een trekker van de firma Kraakman Reijneveld was goed voor € 600,00. De dames biljartclub bracht ook het nodige in het laatje, want een verzorgd avondje biljarten bij Riet deze ging grif voor € 200,00. En dit alles komt geheel ten goede aan het noodzakelijke onderhoud van de mooie St. Lambertuskerk.

DWB kondigt zijn perkplanten actie weer aan, maar neemt ook afscheid van trainer Kees Koeman en keeper Dave Rood. Reden voor feest was er ook bij de voetbalclub, de Veteranen worden ook kampioen. Piet van Diepen besluit na dit succes zijn voetbalschoenen in de wilgen te hangen, hij is 53 jaar lid geweest van DWB. En nu het seizoen erop zit, is ook de Toto eindstand bekend; Ben Beemster (Tetterodestraat) wint met 50 pnt.

Crescendo schrijft over een succesvol project, waarbij ze leerlingen van groep 3 t/m 8 van de Petrus Canisiusschool vertrouwd maken met een muziekinstrument. Uiteindelijk geven 14 kinderen na 4 lessen een mini concert in de gymzaal en laat het opleidingsorkest ook nog even zien waartoe zij ondertussen al in staat zijn. Na afloop krijgen de 14 kinderen nog een leuk aandenken mee naar huis.

De KVV sluit het seizoen af met hun jaarlijkse excursie. Op de fiets togen zij af op het Koeienhuis in Benningbroek en maakten van dichtbij mee hoe de Wagyu koeien op een bed van houtsnippers, tussen de hoogstam fruitbomen rond lopen. Vervolgens ging de rit naar het atelier van Leentje Linders die nog steeds met haar ets- en druktechnieken prachtige kunstwerken maakt.

Koos Sneek mag zich vanaf nu ´Lid van de orde van Oranje-Nassau´ noemen. Hij ontvangt dit lintje voor zijn actieve bijdrage aan het verenigingsleven in De Weere, maar vooral omdat hij al vanaf 1970 redactielid is van de Dorpsparade. In het bijzijn van familie en kennissen neemt hij deze onderscheiding, met 3 andere genomineerden, in gemeentehuis van Opmeer in ontvangst.

Juni

Het jaarlijkse ringsteken vindt op 8 juni weer plaats op de Driestedenweg en wordt gewonnen door Danique van Diepen die ook nog eens de prijs van creatiefste combinatie in de wacht sleept.

De jeugdbibliotheek wil heel graag een doorstart maken, maar zoek daarvoor wel nieuwe vrijwilligers. Iedereen wordt verzocht zijn boeken voor de zomervakantie in te leveren, want er gaat een ander uitleenprogramma komen.

De Pinksterpelgrimage trekt van 30 mei tot 7 juni weer door onze omliggende dorpen en biedt de mogelijkheid om in andere kerkgebouwen een kijkje te nemen, ook de St. Lambertuskerk wordt aangedaan. Hier wordt op 22 juni weer de laatste gezinsviering van het seizoen gehouden. Het thema ´licht´ heeft een jaar lang centraal gestaan en in het teken daarvan staat na afloop van de viering zomaar de brandweer op de stoep!

DWB sluit een contract af met de nieuwe trainer; Marcel Rood. De uit Andijk afkomstige trainer heeft daar de laatste 8 jaar veel ervaring opgedaan. Voor de nieuw opgezette kaboutervoetbal is een betaalde trainer niet nodig, bij deze kinderen van 4 tot 6 jaar wordt geen competitie gespeeld, maar staat vooral het vertrouwd raken met de bal voorop. Het invullen van de vrijwilligerslijsten loopt niet zo´n vaart. Het 1,5 jaar geleden ingevoerde systeem om iedereen iets binnen de vereniging te laten doen wil niet vlotten, daarom wordt vanaf volgend seizoen vrijwilligerswerk verplicht gesteld. Een ieder die zelf niets heeft opgegeven, wordt ingedeeld of anders bestaat de kans dat de contributie flink omhoog zal gaan!

De Lambertuscup is een week voor de veiling alsnog van eigenaar veranderd. De biljartstrijd om de gewilde cup, beschikbaar gesteld tijdens de vorige kerkenveiling, heeft op 3 mei plaatsgevonden. Ben Beemster Jbz. is de nieuwe winnaar. Hoe lang hij deze vast kan houden blijft de vraag, er heeft zich inmiddels al een nieuw deelnemersveld gevormd.

De Petrus Canisiusschool geeft aan dat er binnenkort afscheid genomen gaat worden van meester Jan Beerepoot, meester Harry Horsten en juf Marian Dekker. Een ieder die hen de hand wil schudden krijgt daar op 3 juli de gelegenheid voor.

Vlug en Vaardig is blij met de opbrengst van de jaarlijkse dropactie en bedankt al haar vrijwilligers. Verder vinden we het verslag van de Jokercup in De Kloet in Grootebroek. Bij deze turnwedstrijd mogen de turnsters een joker inzetten op hun beste onderdeel om ze de punten te verdubbelen. Vele meisjes maakten daar gebruik van kwamen daardoor hoger op de ranglijst uit.

Crescendo heeft pastor Kieftenburg heel blij gemaakt door hem tijdens de viering onverwacht een serenade aan te bieden vanwege zijn 50-jarig priesterjubileu . Verder is het dorp zeer content met het feit dat Crescendo weer voorop gaat als alle deelnemers van het Ringsteken worden binnengehaald vanaf de kerk. Voor een nieuwe uitgave over de boeren uit De Weere is werkgroep Historisch De Weere weer hard aan het werk. Teksten, foto´s en oude artikelen worden verzameld om ook deze uitgave tot een succes te brengen. Er wordt een oproep geplaatst aan alle inwoners die nog meer informatie kunnen verstrekken.

Juli

De organisatie van de prutrace kondigt de jaarlijks (kermis)prutrace weer aan. Dit keer zal het gehouden worden op zaterdag 12 juli en men verwacht weer een grote opkomst. Het thema van dit jaar is ´Superhelden´. Edwin Sjerps komt op 16 jarige leeftijd als snelste over de finish. Chiel Stroomer mag zich dit jaar ´Eerste Weerenaar´ noemen.

Mevr. Afra Beemster laat ons weten dat zij na jaren met plezier in De Weere te hebben gewoond, nu gaat verhuizen naar verzorgingshuis Zandhove.

Vereniging Paardrijden voor Gehandicapten Opmeer heeft weer succesvol meegestreden bij de Nationale Special Olympics in Sneek en Heerenveen en heeft maar liefst 10 medailles in de wacht gesleept. Tevens hebben zij zich aangemeld voor de loting van de Summer World Games 2015 in Los Angeles.

Café ´t Centrum is weer klaar voor de kermis van 11 tm 14 juli. Op zondag speelt Impress in de grote tent en op de brug kunnen we op maandag weer genieten van The Act of the Missing Kôlekit i.s.m. Trots. ´s Avonds zal DJ Klaas de feestvierders in tent vermaken.

Bij onze zeer gewaardeerde fietsenmaker Van Wonderen zullen de deuren niet altijd meer open staan. Uiteraard kan een ieder nog steeds bij Peter terecht voor fietsreparaties, maar het is raadzaam even van te voren een afspraak te maken.

Zuster Paula Maria Wever bedankt, namens de missiezusters van O.L. Vrouw der Apostelen, de ´Vissie voor de Missie´ na het ontvangen van het prachtige bedrag van € 500,00. Zij zullen dit besteden aan de schoolgaande kinderen in Botswana die tijdens het middaguur niet naar huis kunnen omdat er daar gewoonweg geen eten voor ze klaar staat. De zuster kunnen met dit geld weer heel wat kindermondjes vullen.

En heeft er iemand inmiddels al de zwarte kater opgehaald die op Driestedenweg 89/91 is komen binnenlopen?

 

Augustus

Kinderkoor Do - Re - Mi is heel hard op zoek naar nieuwe zangmaatjes. Het koor is erg klein geworden en zij hebben dringend nieuwe stemmetjes nodig. Ze treden 8 keer per jaar op tijdens gezinsvieringen en de Eerste Communie.

De viswedstrijden zijn weer succesvol verlopen. Vaders en moeders met hun kroost en opa´s en oma´s met hun kleinkinderen deden hier enthousiast aan mee. Elke keer werden er weer tussen de 45 en 55 deelnemers genoteerd. Dat gaat allemaal niet vanzelf want er komt een hoop bij kijken. Jan van Diepen deed er nog een schepje bovenop en ging op 6 augustus met 12 dames aan de slootkant van de Broerdijk zitten! Er werden 52 baarzen en 67 witten gevangen. De winnares was Els Beemster met 34 punten, zij ging met de beker en een bos bloemen naar huis.

DWB plaats zijn laatste oproep! Er heeft nog maar slechts een kleine 20% op de vrijwilligerslijst gereageerd. Men wordt verzocht nu echt zijn voorkeur op te geven, anders moeten zij zelf taken gaan toewijzen en kan er geen rekening mee gehouden worden met de wensen. Zij hopen dat het niet zover hoeft te komen….. Er is ook nog positief nieuws te melden want op 9 augustus tijdens het gemeentetoernooi bij VVS, weten Isa Dekker en Stan Bankras winnaar te worden in hun klasse bij de penalty´s voor de jeugd en nemen zij beide een prachtige bokaal mee naar huis.

Vlug & Vaardig begint het nieuwe seizoen met frisse moed en nieuwe ideeën. Het is gebleken dat veel turnsters stoppen met wedstrijden zodra ze naar het voortgezet onderwijs gaan. De vereniging biedt nu de mogelijkheid om gewoon lekker mee te trainen zonder aan de wedstrijden deel te nemen. Tevens zijn zij voor de jongens van groep 3 t/m 7 een Free Run groepje gestart. Hierbij kunnen de mannen salto´s leren, handstand overslag en allerlei andere spectaculaire manieren om actief te blijven.

Zwembad De Spetter organiseert in het weekend van 30 op 31 augustus weer de 24-uurs zwemmarathon. Iedere deelnemer mag zijn tentje op het terrein opzetten. Van zaterdag 13.00 uur tot zondag 13.00 uur word er gezwommen door mensen die het zwembad een warm hart toedragen. Het sponsorgeld zal besteed worden aan het 40-jarig bestaan dat in 2015 gevierd gaat worden.

Crescendo heeft zijn jaarlijkse rondgang weer gehouden en bedankt een ieder voor zijn gulle gift. Onder leiding van dirigent Bart Koning beginnen zij met veel gezelligheid en gelach weer aan hun eerste repetities voor het nieuwe seizoen.

De koren van De Weere; Avanti en het Parochiekoor doen een noodoproep naar nieuwe leden. Vakantie, werk en helaas een sterfgeval doen de groep geen goed. Wie op zoek is naar een nieuwe uitdaging kan zich melden bij de voorzitster.

Ook volleybalvereniging Meteoor kan wel wat nieuwe leden gebruiken. Zijn trainen elke dinsdagavond van 20.00 - 21.30 uur in de gymzaal aan de Vekenweg. Verder doen zij één keer in de maand mee met een recreanten competitie en wisten zij afgelopen winter de winnaar van de B-poule te worden.

Zes enthousiasten dames starten weer met het Crea-TH seizoen. Lekker knutselen op dinsdagmiddag voor de jongste leden en ben je al iets ouder dan mag je op vrijdagavond je creatieve geest laten gaan.

De 14 kopers van de landelijke en culinaire kerkenwandeling (aangeboden tijdens de kerkenveiling) bedanken de organisatie voor een zeer geslaagde reis door de gemeente. Onderweg kunnen zij o.a. genieten van nonnenkusjes (hazelnootkoekjes), engelenvleugels en kloosterwijn.

Tot slot doet Romy Broers nog een opmerkelijke vondst in De Weere! Zij vindt op de Oosterboekelweg een gebitsprothese. Wie o wie slist er sindsdien……

September

Volleybalvereniging Meteoor start het seizoen recreantenvolleybal op 2 september in de gymzaal. Op 4 september is de fietsdag van het KVV, gestart wordt om 9.30 uur bij de kerk. Ook is er een Inloopmiddag in het Theresiahuis en start het seizoen voor biljartclub De Drie Weere in café ’t Centrum.

Op 6 september treedt The With Loveband op tijdens de jaarmarkt in Opmeer. De band loopt met muziek over de markt en blijft hier en daar staan om te spelen. Het is er gezellig druk. Op zondag 7 september ging het elftal van DWB B1 op de foto in een nieuw shirt. Aannemersbedrijf Op den Kelder heeft ervoor gezorgd dat de mannen van B1 er weer tiptop uitzien. Ze moeten alleen wel even op gang komen na de zomerstop en verliezen met 5-2 van Always Forward B2.

Op 13 september is er een muziek play inn voor leerlingen van Crescendo in Zwaag. En op zondag 14 september speelt Crescendo op het fanfarefestival in datzelfde Zwaag. Ook op 14 september is er Open Monumentendag in de gemeente Opmeer. Er is een fietsroute langs boerderijen en monumenten en er kan een ritje met een paardentram worden gemaakt. Op 15 september wordt er ’s avonds weer gekaart door de KBO/KVV in ‘t Centrum. De organisatie is in handen van Ria Beemster en Tinie Mak.

De werkgroep Historisch De Weere is druk bezig met het verzamelen en samenstellen van hun tweede boekje over de oude melkfabriek, melkrijders, boerenfamilies, melkmonsternemers e.d. Ze vragen mensen om te helpen met oude foto’s om er weer een interessant boekje van te maken.

Op donderdag 18 september is de openingsavond van het KVV. Er wordt gestart met een kerkdienst en iedereen wordt verzocht om een bloem mee te nemen voor een Mariahulde. Daarna vertelt Theo Vertelman over boeken en dichtbundels. In deze week is ook de collecte voor de Nierstichting. Verder vraagt José Neefjes modellen voor haar pedicureopleiding. Op 19 september vergadert carnavalsvereniging De Klapbroeken bij Riet Verlaat. Ritmisch Renovation verandert haar naam in Tight Formation, omdat ze ook een pop-repertoire gaan instuderen om af en toe op te treden op een korenfestival. Op 21 september zullen ze dit voor het eerst doen in Obdam. Er is nog ruimte voor meer leden en daarom is er op maandagavond 22 september een ‘open repetitie’ in de Lambertuskerk.

De jeugd kan zich weer aanmelden voor het jeugdschaatsen en de EHBO vereniging van Hoogwoud maakt bekend dat ze stoppen met de pleisteractie die ze al vele jaren voeren. De actie wordt een te grote belasting voor de vrijwilligers. Wel wordt gevraagd om de EHBO te blijven steunen door 1x per jaar € 5,- te doneren. Zaterdag 27 september start de Tienerclub haar seizoen met het bekijken van foto’s en filmpjes van het kamp. Annette Bijlenga bedankt de inwoners van dit mooie dorp voor alle warme tekenen van medeleven in de maanden dat ze zo ziek was. Ze heeft 205 kaarten en veel bloemen gekregen. De revalidatie verloopt voorspoedig, al is ze er natuurlijk nog niet, maar het gewone leven wordt weer opgepakt.

Raad en Daad zoekt vrijwilligers voor het personenvervoer. Ze willen graag diensten op maat leveren aan de inwoners van de gemeente Opmeer. Het jaarlijkse tripje van DWB met de bus naar Texel valt eerder dit seizoen en er kan worden gejuicht, want DWB1 wint sinds vele jaren weer eens een uitwedstrijd op Texel.

Op vrijdag 26 september opent JV Argos haar seizoen met een knaller. 2 dJ’s hebben allebei hun eigen sound. Fanfare Crescendo geeft mevrouw Kieftenburg op de 28ste een serenade vanwege haar 85ste verjaardag. Ook het gouden bruidspaar Koning-Botman wordt met een serenade verrast.

Op maandag 29 september wordt er weer gekaart door de KBO/KVV. Ook is er deze middag om 14.00 uur een dienst in de kerk bij de seizoensopening van het KBO. Het thema van deze viering is Tijd. Daarna vertelt Nico Vriend in ’t Centrum over het wel en wee van de Landbouwtentoonstelling in Opmeer.

Op 30 september is er biljarten, team 2 driebanden in ’t Centrum. De gemeente Opmeer laat weten dat er voortaan altijd eerst een afspraak moet worden gemaakt voor een bezoek aan het gemeentehuis. Dit kan digitaal via www.opmeer.nl of door te bellen.

En mevrouw Duw Konijn-Koomen is na 73 jaar aan de Vekenweg te hebben gewoond, nu verhuisd naar verzorgingshuis De Horstenburg in Obdam.

Oktober

Op donderdag 2 oktober wordt er weer gefietst door het KVV. De eerste ruilbeurs van ‘De Verzamelaar’ is op 4 oktober in het Theresiahuis. Op 3 en 4 oktober speelt The With Loveband op het oktoberfest in Purmerend. En op 11 oktober spelen ze op het oktoberfest in een tent bij café ’t Centrum waarbij ze als naam ‘Chicoree Struncken Bauer’ aanhouden. Vooraf moeten belangstellenden hiervoor wel per 8 personen een biertafel kopen. En op zondag 12 september wordt er een speciale bierproeverij in deze tent gehouden.

De jeugdbibliotheek is op zoek naar nieuwe vrijwilligers om op maandag en donderdag open te kunnen zijn. Er kan weer worden ingeschreven voor de Gabberweek, die in februari 2015 voor de 20ste keer wordt gehouden. Zowel kinderen als ouderen kunnen deelnemen.

Op 13 oktober start het Nic Verlaat toernooi driebanden en de finale is op 17 oktober. Op 15 oktober zijn er voorwedstrijden 2e klas libre biljarten. De griepvaccinatie start weer in de praktijk van dr. Klaassen en dr. Koeman. Op zaterdagmiddag 18 oktober is er een klaverjasmiddag van de Westfriese Gehandicapten Organisatie in ’t Centrum. Op maandag 20 oktober is er een KBO middag met meneer Bakker, die vertelt over het vissersleven in Urk. ’s Avonds op 20 oktober is de Algemene Ledenvergadering van vv DWB.

Er wordt op de 21 en 22 oktober een workshop bij Bloem & Jet gehouden. De collecte voor de Nierstichting heeft € 356,89 opgebracht. De club M.B.V.O. vraagt wie de club komt versterken. Lekker gymen op woensdagochtend in het Theresiahuis. De collecte voor de Brandwondenstichting heeft het mooie bedrag van€ 308,60 opgebracht.

Op donderdagavond 23 oktober is er bij het KVV een demonstratie over glasblazen. Alleen gaat dit helaas niet door vanwege autopech en wordt de avond afgeblazen. Het Nationaal MS fonds is op zoek naar collectanten. Piet en Greet Volkers-Mul bedanken iedereen voor de belangstelling op hun 40-jarig huwelijksfeest.

Zondag 26 oktober is er een gezinsviering in de kerk en er wordt gevraagd om mee te doen met Actie4kids. Je kan een schoenendoos vullen met spullen, die naar arme kinderen elders op de wereld worden gebracht. Verder vraagt de werkgroep gezinsviering om klein materiaal om schoenendozen mee te vullen. Het Diabetes Fonds houdt de jaarlijkse collecte in de laatste week van oktober. De mannen van DWB 2 gaan op donderdag 26 oktober op bezoek bij shirtsponsor Theo Bot, omdat ze in Zwaag moeten spelen. De koffie en appeltaart staan al klaar en Elly en Meindert krijgen bloemen en worden hartelijk bedankt voor hun sponsoring. De wedstrijd wordt daarna gewonnen met 3-0. DWB 1 gaat op de foto vanwege nieuwe shirtjes van sponsor Richard op ’t Veld van café ’t Centrum. Alleen gaf de wedstrijd niet het gewenste resultaat… De DWB toto heeft een record aantal deelnemers van maar liefst 47.

De 30ste is er een avond wenskaarten maken o.l.v. Gerda van Diepen. Zorgboerderij Ygdrasil in Sijbekarspel zoekt vrijwilligers voor het onderhoud van de tuin, begeleiding in de werkplaats, wandelen en uitstapjes. Wie wil helpen?

November

Op 1 november start de maand met een ruilbeurs in het Theresiahuis. Op 8 november wordt het Westfriesland Muziekfestival gehouden in Abbekerk. Dit jaar speelt ook fanfare Crescendo weer mee. Klaas en Atie op den Kelder vragen om spullen in te leveren voor de actie van Dorcas. " Doe een boodschapje meer" is het motto.

In Hoogwoud en Spanbroek wordt een actie gehouden voor de Voedselbank. De Alzheimer collecte heeft € 299,61 opgebracht.

De jeugdbibliotheek heeft 4 nieuwe vrijwilligers gevonden en kan weer gewoon open zijn op maandag en donderdag. Op 5 november komt de DWB-jeugd langs de deuren met heerlijke koek. Deze week is ook de collecte van het Alzheimer fonds. Iedereen kan met dementie te maken krijgen.

De Tienerclub gaat op 8 november schaatsen in Hoorn. De Gemeenschapsraad komt op 10 november bijeen. CPO De Weere boekt vooruitgang maar ook met vertraging. Er wordt binnenkort weer om onze mening gevraagd t.a.v. de zorgvoorzieningen in ons dorp. Marianne Buis neemt de KVV op 13 november mee met een reis door de tijd door de ogen van onze grootmoeders. Ze vertelt over haar boek ”De Schakels”. En de KBO gaat naar hogere sferen op de 17e en beklimt met Marlies Neefjes de Mount Everest. De Zonnebloemvrijwilligers gaan winkelen in Schagen op dinsdag 18 november en vragen wie er mee wil.

Vanaf de 12e kan er worden gebridged in De Weere, omdat er dan een zeven avonden durende cursus van start gaat. De werkgroep OpMeer Actief is overtuigd van het nut van deze hersentraining.

De Weere wordt helaas opgeschrikt door de diefstal van twee elektrische fietsen bij de pastorie. Het parochiebestuur kan geen beveiligde fietsenstalling aanbieden.

In ’t Centrum wordt op 15 november een leuke avond gehouden van de Klapbroeken om een nieuwe Prins te installeren. Prins Countryman sluit zijn termijn af met de trekking van de loterij. Daarna wordt er een zwarte Pietenspel gespeeld. Alle kleuren piet komen voorbij, maar toch is er ook een kreet: ‘Ik wordt er WIT heet van’. De nieuwe prins is Rob Konijn met als naam Vaya Con Dios en de hofdames zijn Kim Appelman en Kim Rogge.

De kerstcross in Opmeer wordt weer gehouden op 26 december en er wordt gevraagd om zich nu via de website in te schrijven. De begrafenisvereniging laat weten dat uitvaartverzorger Peter Sneek ermee stopt, maar gelukkig neemt Monique Bankras het stokje van hem over. De collecte van het Diabetesfonds heeft € 373,85 opgebracht.

Op 20 november vindt in Opmeer weer een seniorendag plaats. Dit keer wordt het gehouden in wijksteunpunt De Lindehof in Hoogwoud. De wandelaars onder ons kunnen op 22 november mee met een herfstwandeling van de Franciscaanse Beweging in de Amsterdamse Waterleidingsduinen. Sinterklaas komt op 23 november ons dorp ook weer met een bezoek vereren. En natuurlijk komen ook de Zwarte Pieten mee, geen discussie daarover. De optocht start zoals altijd bij de kerk en fanfare Crescendo loopt voorop.

Zorgboerderij Ygdrasil viert haar 10-jarig bestaan op 23 november met een herfstfair. Wie een EHBO-cursus wil volgen, kan zich nu opgeven om in januari 2015 mee te doen met een nieuwe cursus in Spanbroek. Op 27 november is er een dartcompetitie van Strikers2 in ’t Centrum.

Op vrijdag 28 november wordt in café Verlaat het nieuwe boekje van de werkgroep Historisch De Weere officieel overhandigd aan de oudste melkrijder Koos Bankras. De titel luidt: Zuivelfabriek De Hoop, Melkrijders en Boeren De Weere. De verkoop start de dag erna en de reacties zijn heel enthousiast.

’s Avonds heeft het opleidingsorkest van Crescendo een aparte repetitie als er opeens op de ramen wordt geklopt en er een heel groot pak moet worden uitgepakt. Er blijken allemaal kleine pakjes in te zitten.

Argos verzorgt op 29 november een avond met de band Mozes Want the Firstborn. Een sfeervolle winterfair wordt op 30 november in Abbekerk gehouden. Op drie plaatsen kan men inspiratie opdoen en leuke kadootjes kopen.

December

Deze maand start met een koekactie van toneelvereniging ‘Ons Genoegen’. Vlug en Vaardig laat weten dat ze erg blij zijn met het bedrag wat ze krijgen van de Deen sponsoractie. Het mooie bedrag van € 869,93. Piet komt op 4 december langs tijdens de gymlessen. In het Theresiahuis wordt op 6 december weer een ruilbeurs gehouden. Op 9 december komt Crescendo langs de deuren voor haar jaarlijkse hyacintenactie.

De IPA zoekt op 12 december op een informatieavond jongeren om een nieuwe groep op te starten. Wie tussen de 16 en 19 jaar oud is, kan een kijkje komen nemen. Zondagmiddag 14 december geeft Iris Kroes een warm winterfeelings kerstconcert in het Groene Kerkje in Lamberschaag. DWB 4 heeft ook een shirtsponsor gevonden. Richard en Anja op ’t Veld van café ’t Centrum hebben de mannen in nieuwe shirtjes gestoken.

Het sinterklaascomité bedankt alle gulle gevers en de raad van elf voor het ophalen van de giften. Wie wil kan bij Bloem & Jet mee doen met een workshop om een mooi kerstarrangement te maken met verse materialen.

Argos houdt haar jaarlijkse popquiz op 12 december en ze organiseren een kerstdiner voor senioren tegen een kleine vergoeding op 19 december. De club M.B.V.O. vraagt wie de club wil komen versterken. Lekker samen gymen op woensdagochtend in het Theresiahuis.

Avanti wenst iedereen fijne feestdagen en wil jou volgend jaar graag begroeten op de wekelijkse repetitieavond op woensdag in het Theresiahuis. Sinterklaas vindt toch nog de tijd om op 13 december langs te komen bij de Tienerclub. Even een heen en weertje vanuit Spanje? En wie de contributie nog niet heeft betaald, wordt verzocht om dit alsnog te doen.

Op 15 december houdt de KBO haar jaarlijkse kerstmiddag en er komt een heuse schaapherder langs om te vertellen over haar werk met de schaapskudde. Er is een dankbetuiging van Annemiek Groot – Dekker en kinderen vanwege de belangstelling en steun bij het overlijden van Piet Groot. Het KVV staat even stil bij het overlijden van lid Lena Groot. Ze krijgen een mooie kerstavond met een optreden van de groep De Blauwe Lotus. Alle leden gaan met een kerstverrassing naar huis.

Tonny van der Peet bedankt met een prachtig gedicht de jongeren van Argos en Crea-th voor een geweldig kerstdiner: de ouderen waren erg verrast en heerlijk bij ze te gast. Op 20 december geeft fanfare Crescendo een kerstconcert in ’t Centrum met medewerking van soliste Ilona Rood.

Vanwege de kerstdagen heeft Bloem & Jet extra openingsdagen. Er komt op 25 december een heus circus in de Lambertuskerk. Circus Boemdijee heeft daar haar circustent opgeslagen. Alle kinderen mogen ’s middags meespelen en ook hun knuffeldier meenemen. De muziek wordt verzorgd door het opleidingsorkest van Crescendo en het kinderkoor Do - Re - Mi.

Op 30 december is er in café ’t Centrum een kersttoernooi van biljartclub Het Centrum. En de indeling van het jaarlijkse dorpsbiljarttoernooi van januari 2015 wordt bekend gemaakt.

Kees Groot, zijn kinderen en kleinkinderen bedanken de dorpsgemeenschap voor de hartverwarmende reacties na het overlijden van zijn vrouw / hun moeder Lena. Ze zijn dankbaar voor al het medeleven.

Dit was het jaaroverzicht van 2014.

We hopen dat we uw geheugen weer even hebben geprikkeld en dat we weer vele oh ja’s hebben opgewekt.

 

Met vriendelijke groeten Koos, Majan en Nel