Blue Flower

JAAROVERZICHT 2013 

JANUARI

 

Hoewel het al 29 jaar de traditie is om het nieuwe jaar te  starten met de Mijl van de Weere, heeft de organisatie dit jaar besloten om de loop naar de 1e zondag van het nieuwe jaar te verschuiven. Dit blijkt niet geheel onverdienstelijk te zijn, want er verschijnen maar liefst 103 deelnemer voor de 1,6 km aan de start en 140 deelnemers voor de 8,2 km. Deze laatste race wordt gewonnen door Koen Selie met een tijd van 26,36 min.  Het is geen nieuw record maar toch een hele prestatie op een zonovergoten 6 januari. Het record van de Mijl blijft ook staan, want Bouke Bouma zet een tijd neer van 5,04 min. Desondanks toch weer 3 seconden sneller dan de tijd van vorig jaar.
mijl

 

Crescendo begint het jaar feestelijk, want op 5 januari brengen zij een serenade aan Cees Bakker die 90 jaar is geworden. Het fanfarekorps wordt ook zelf nog in het zonnetje gezet, want ook zij vieren dit jaar hun 90 jarig jubileum. Er staat een jaar vol activiteiten voor de deur, met als aftrap op zaterdag 26 januari een viering in de kerk van De Weere.

 

Op 2 januari start de 22e editie van het dorpstoernooi met 291 deelnemers verdeeld over 57 poules. De dorpskampioen van 2012, Gerard Wenker wordt al snel in zijn poule uitgeschakeld door Sjaak Koopman. Op de finaledag op 26 januari wordt geloot door 25 deelnemers voor de poule-indeling met als uiteindelijk resultaat de 9 finalisten die  ´s avonds gaan strijden om de kampioenschap van De Weere. Roel op den Kelder wint zijn 2 partijen tegen Jan Schouten en Don Konijn en wordt de nieuwe kampioen van 2013.

 

DWB zet zijn plannen voor het bouwen van een nieuwe kleedaccommodatie door. De kosten zijn begroot op

 

€ 115.000,00, waarvan € 79.000,00 subsidie is toegezegd door de gemeente. Deze subsidie bestaat uit een fonds perdu en een renteloze lening. Het resterende bedrag van € 36.000,00 zal door DWB zelf gefinancierd moeten worden en daarom wordt er op zaterdag 27 april 2013 een sportveiling georganiseerd.

 

 Men is op zoek naar vrijwilligers en aan de leden wordt gevraagd een actie per team op te zetten. De E en F jeugd van DWB traint weer in de gymzaal en heeft tevens de hele maand januari een toernooi in De Tripkouw. Na de winterstop worden de jeugdteams weer opnieuw ingedeeld, wat vooral voor de E1 verandering zal brengen want zij worden herfstkampioen onder leiding van trainster Esther Stam en coach Co Dam.

 

De Tienerclub maakt zich al weer op voor de carnaval en gaat op 25 januari borden schilderen om de leutbunker met carnaval gezellig aan te kleden.

 

De Vormselgroep heeft het niet gemakkelijk, maar probeert toch ook dit jaar weer de vormelingen te motiveren en roept de ouders van groep 8 op om hun kinderen aan het vormen deel te laten nemen.

 

Het Ritmisch Renovation koor is op zoek naar een nieuwe dirigent, want na 9 jaar dirigeren neemt Ton van Diepen afscheid. Sinds 2004 begeleidt Ton het koor in De Weere, maar door drukke werkzaamheden moet hij het Ritmisch koor laten vallen. Hij wordt op zondag 6 januari met warme woorden en cadeaus bedankt.

 

Eindelijk is er ook weer nieuws van het CPO woningbouwproject in De Weere. Het gaat de goede kant op, er is een architect in armen genomen, de gemeente probeert de vergunningen rond te krijgen en binnenkort krijgt de Weere er 12 mooie en betaalbare woningen bij!

 

Het KVV houdt haar jaarvergadering en staat een momentje stil bij de voorzitster van Stichting June. Eva Smit laat hierover dia´s zien, zodat iedereen kan zien dat deze stichting in Gambia een schooltje heeft gebouwd.

 

De Spetter doet een noodoproep voor 2 nieuwe bestuursleden, want met 5 bestuursleden kan het bestaan van het zwembad niet worden voortgezet. Wie heeft er zin in een uitdaging?

 

 

FEBRUARI

 

Op zaterdag 9 februari barst het carnaval los onder leiding van Prins Hakuna Matata (Pim van Diepen). Hakuna Matata wordt bijgestaan door adjudant Peter Conijn, vorst Marko Langedijk en de hofdames Roos o/t Veld en Denise Konijn. Na de sleuteloverhandiging in de kerk, zijn ´s avonds de tieners aan de beurt. Daarbij worden de nieuwe jeugdprins en miss door de tienerclub onthuld en dat blijken dit jaar Barrie Langedijk en Celine Schilder te zijn. De zondag staat weer garant voor een grootse optocht waarbij ´Project X´ bij de wagens wint. Bij de lopers is  ´Van Diepen´s kwartiertje´ de winnaar. Aansluitend volgt de kindermiddag. Op maandag worden de inwoners van De Weere weer op de hak genomen tijdens het dorpscabaret. Dinsdag luidt het thema ´Afrika` en valt Femke Zijlema als ´African Granny´ in de prijzen bij de eenlingen. Piet en Jeanette Langedijk winnen bij de paren met hun ´Masai` act, en zijn de ´Bosjesvrouwen´ van Prins Hakuna Matata de groep die de wisselbeker in de wacht sleept. 

 

Het Rode Kruis toneel organiseert al 50 jaar lang voorstellingen in de regio Westfriesland, ten bate van het zieken en invalidenwerk, maar helaas blijkt op 5 februari de laatste voorstelling te zijn. Zij sluiten af met de comedy ´Averij op de Albatros´ en halen hiermee een bedrag van € 870,85 op.

 

DWB D1 wil ook graag een bijdrage leveren aan de bouw van de nieuwe kleedkamers en vraagt alle inwoners zo veel mogelijk lege flessen te bewaren. Zij willen deze op 20 april ophalen en het statiegeld aan DWB  schenken. DWB 1 is ook in een blije stemming: eindelijk wordt er na weken weer eens gewonnen, ze weten Wieringerwaard met 2-1 te verslaan. Dit was ook voor vele supporters een mooie ervaring en geeft weer hoop voor de rest van de competitie.

 

Twee enthousiaste dj's in de dop, Kevin Schouten en Stanley Bankras, organiseren voor alle tieners een gezellige avond bij jv Argos. Zij verzorgen deze avond mede om hun bronzen Award te behalen. De Gemeenschapsraad is ook op zoek naar eigenwijze jongelui (m/v), die 2 tot 4x per jaar hun stem laten gelden aan de stamtafel van Riet Verlaat. Zij mogen mee discussiëren over het wel en wee in De Weere.

 

Het boekje `Kruideniers in De Weere` gaat nu echte vormen aannemen. De werkgroep Historisch De Weere laat weten dat alle verhalen af zijn, en dat Mirjam Koopman van alles een deskundig geheel gaat maken. Zij lichten een tipje van de sluier op en vertellen ons bijvoorbeeld dat aan de Driestedenweg 106-108, waar nu mevrouw Afie de Lange woont, een kruidenierswinkel gevestigd was die in 1929 door Hein op ´t Veld is gebouwd.

 

Het KBO houdt een jaarvergadering, die rustig verloopt. Ze zijn wel heel blij dat er zich weer twee nieuwe bestuursleden hebben aangemeld, Corrie Molenaar-Roskam en Dick van Diepen. Tevens wordt  Wies Kenter-Klos de nieuwe voorzitter en zal het bestuur het wat makkelijker gaan krijgen na een periode van onderbezetting. Zij sluiten de avond af met een bingo.

 

Vlug en Vaardig neemt afscheid van haar voorzitter, Monique Bankras. Acht jaar lang heeft zij zich tomeloos ingezet en veel voor de vereniging betekend. Tijdens de jaarvergadering geeft zij aan er altijd veel plezier in te hebben gehad, en zij wenst Pim Harder veel succes als haar vervanger.

 

Ook de Dorpsparade  heeft een vernieuwing ondergaan. De lay-out en het lettertype hebben een verfrissende uitstraling gekregen. Er wordt positief gereageerd op deze verandering.

 

 

MAART

 

De peuterspeelzaal in De Weere bestaat 40 jaar en Monique Bankras neemt het initiatief om daar een leuk stukje geschiedenis over te schrijven. Zij vertelt hoe Alie Swüste, nadat haar zoon een aantal weken op de peuterspeelzaal in Sijbekarspel had meegedraaid, bedacht dat zoiets in De Weere toch ook wel te realiseren moest zijn. Samen met Gerda van Diepen opent zij op 6 maart 1973 de deuren en verwelkomen zij 18 peuters. Zij gebruiken hiervoor het Kruisgebouwtje en betalen 10 euro huur per ochtend.

oudepeuterspeelzaal

 

 Vele jaren passeren en nu leiden Thea en Marjet al sinds 1998 het nieuwe pand achter het Theresiahuis. Op maandag 18 maart wordt het 40- jarig bestaan gevierd met een bijzondere muzikale voorstelling voor de peuters en een peuter high tea voor de peuters en ouders.

 

Op 2 en 9 maart presenteert toneelvereniging ´Ons Genoegen´ het stuk ´Zusters in zaken´. Het blijkt een goed gespeeld verhaal te zijn, waarbij de toekomst van het klooster een verrassende eind bestemming als vakantiepark krijgt. Ook toneelvereniging ´De Eensgezindheid´ van de Gouwe brengt half maart een uitvoering ten tonele. Hier gaat het om een komedie ´Wie dan de Drie´ en het speelt zich af in Hotel ´De Roskam´.

 

Parochie Sint Lambertus maakt ons attent op de jaarlijkse Stille Omgang naar Amsterdam, die plaatsvindt in het weekend van 16 op 17 maart voor alle pelgrims/lopers uit Westfriesland. Voor € 15,00 kunt u meereizen met de bus naar Amsterdam. Burgerwerkgroep Welzijn in de Wijk wil mensen ook lekker samen laten wandelen, maar dan iets dichter bij huis. Zij nodigen mensen die het moeilijk vinden om op een activiteit af te stappen uit om eens mee te lopen met een wandelgroep vanaf de Lindehof in Hoogwoud. Tevens is iedereen die behoefte heeft aan een praatje uitgenodigd op de koffieochtend in de bibliotheek.

 

DWB verspreidt zijn aanmeldingsformulieren voor de DWB-sportveiling en op 22 maart is er weer een spelletjesavond voor de jeugd van de basisschool. De veteranen blijven maar winnen en koersen op een kampioenschap af. De dames daarentegen waren niet op dreef en verloren met 4-0 van Woudia.

 

Een meer dan verdiende koninklijke onderscheiding in de orde van Oranje Nassau gaat Dita Beers. Zij ontvangt deze op 21 maart uit handen van Burgemeester Nijpels voor 25 jaar inzet als vrijwilliger bij onder andere de Zonnebloem, Raad en Daad en de inloopmiddag.

 

BV ´Het Centrum´ laat weten dat er op 29 maart een paastoernooi gespeeld gaat worden, als vanouds zal het spelsoort ´tien over rood´ gespeeld worden. En aan het eind van de avond gaan zij, volgens de traditie, een eitje tikken, gekookt door Richard.

 

Riet Laan bedankt alle mensen die aan haar 80ste  verjaardag hebben gedacht, het is voor haar een onvergetelijke dag geworden.

 

 

 

APRIL

 

Aan het Weerese single darttoernooi doen 20 deelnemers mee. De verliezersfinale gaat tussen Tim o/d Kelder en Ruud Berkhout, waarbij Ruud uiteindelijk de winnaar bijkt te zijn. De winnaarsfinale wordt gespeeld tussen Harry Berkhout en Jan Berkhout en hier gaat Jan er met de winst vandoor.

 

Er vindt op 21 april een Weerese Bazaar plaats bij de familie Konijn aan de Veken. Er hebben zich al vele mensen opgegeven.

 

Er is voor de 9e keer gestreden om de Lambertuscup. Er wordt gelijk sterk gebiljart en de strijd bijkt  te gaan tussen Cor Wenker, Leo o/d Kelder en Gerard Wenker. De volgorde van noemen is ook de bepalende eind stand geworden. Uitbater, Meindert  Wenker, eindigt dit jaar op de laatste plaats!

lambertuscup

 

Kom in de Kas vindt dit jaar op 7 april in ons pittoreske De Weere plaats. In een straal van 500 meter zijn drie bedrijven te bezichtigen. Het zijn : Fa. Th. Op den Kelder met een rozenkwekerij, Gebr. Van Diepen met een tulpenbroeierij en Kaasboerderij Spil met een melkveehouderij/kaasmakerij. Het is prachtig weer deze dag en de bezoeker krijgt de nieuwste werktechnieken en ontwikkelingen van deze bedrijven te zien. Bij Kaasboerderij Spil is men zelfs getuige van een heuse geboorte van een gezond kalf. Landelijk trekt het evenement 200.000 bezoekers.

 

Voor de laatste keer vieren wij Koninginnedag. In verband met de troonsoverdracht van Koningin Beatrix aan haar zoon Willem-Alexander is het programma iets aangepast, zodat iedereen dit kan zien op tv. De dag begint wel om 8.00 uur met een wandeling, daarna vindt er pas om 15.00 uur een kinderbingo plaats. En terwijl de kinderen nog even na disco-en, storten de ouderen zich op het katknuppelen. Uiteraard sluiten we de dag traditioneel af met een gezellige bingo.

 

Crescendo huldigt tijdens het jaarlijkse koffieconcert in Lambertschaag maar liefst 5 jubilarissen. Jos Molenaar en Gerard Sneek dienen de fanfare al 50 jaar en Irma Schaap-Molenaar, Theo Molenaar en Adrie Molenaar worden geëerd voor hun 40-jarig lidmaatschap.

jubilarissencrescendo

 

 Dat Crescendo ook in nieuwe jonge leden investeert, blijkt uit het concert dat de leerlingen van groep 5 van de Petrus Canisiusschool aan ouders en bekenden hebben gegeven. Onder leiding van 2 vakdocenten hebben zij in 4 weken tijd een instrument leren bespelen.

 

Het benefietfestival voor Alpe d´Huzes op 20 april is een enorm succes geworden, eigen lokale muziekhelden brengen de beste nummers van hun muziekhelden ten gehore. De zaal is bijna uitverkocht met 210 bezoekers. Dit succes is terug te zien in de opbrengst van de avond € 5.360,40. Dit is een schitterend bedrag voor de KWF Kankerbestrijding en een hart onder de riem voor alle inspanning.

 

Vlug en Vaardig houdt haar onderlinge wedstrijden. Wie mag zich een jaar lang de beste turnster van V&V noemen? De turnsters worden in 2x2 groepen verdeeld en iedereen turnt op zijn eigen niveau en wordt ook zodanig beoordeeld. Heel terecht, omdat zij overal de hoogste score heeft, ging de wisselbeker naar Ilse Neefjes. Het zilver is voor Anneloes o/d Kelder en het brons gaat naar Kelly Stam. In de andere groep ontvangt Mandy Verlaat het goud, gaat het zilver naar Esmee Berkhout enhet  brons naar Amber Havenaar. Tot slot wordt Jack Berkhout nog even in het zonnetje gezet voor zijn jarenlange inzet als beheerder van het wedstrijdsecretariaat.

 

De opbrengst van de  sportveiling van DWB is overweldigend. Op vele koopjes wordt royaal geboden. Het hoogste bod van € 1.400,00 wordt geboden voor een bezoek aan Europese deeltjesfysica laboratorium CERN in Genève. Alle elftallen dragen hun steentje bij door ludieke acties o.a. autowassen door DWB A1, fotoshoot door meisjes C1 en een dagje Volendam door DWB3. Samen met diverse giften komt het eind totaal op circa

 

 € 38.400,00. De opbrengst is geheel bestemd voor de renovatie en uitbreiding van de kleedkamers.

 

Er zijn meer inwoners die een leuke actie op touw zetten. Co Dam en Fred van der Gracht willen voor Weerenaren en oud Weerenaren een motor toertocht organiseren op 19 mei. Ze willen het dagje starten met koffie en die iedereen die in het bezit is van een motor of er één wil huren kan contact opnemen met de organisatie.

 

Klaas en Atie o/d Kelder stellen hun garage de hele maand april weer open voor de jaarlijkse kledingactie die Dorcas organiseert. Er staan al zakken vol met sjaals, mutsjes en sokken die gemaakt zijn door ijverige dameshanden. De opbrengst gaat in mei naar Andijk.

 

MEI

 

Op 1 mei starten de clubkampioenschappen van biljartclub Het Centrum in ’t Centrum.

 

Op 10 mei komt DWB weer langs de deuren met perkplanten en is de jaarvergadering van biljartclub Het Centrum. Op 17 mei zijn er de clubkampioenschappen van de dartclub The Strikers. In de week van 13 t/m 18 mei is er een collecte voor het Longfonds (voorheen Astma fonds) en er wordt € 314,44 opgehaald. Ook komen er deze maand leden van de Zonnebloem aan de deur met loten en Crescendo collecteert voor het Anjerfonds.

 

Ron Luiken wordt bij DWB gehuldigd voor ruim 500 wedstrijden in 21 seizoenen. Hij had net een penalty benut in de thuiswedstrijd tegen de Koog waardoor DWB 1 die wedstrijd won. Ron kreeg een fraaie bos bloemen van voorzitter Leo op den Kelder. De DWB1 toto kent maar één winnaar, Jan Langedijk en maar liefst drie nummers twee.

 

Op 22 mei gaat het KVV een dagje uit naar Agriport. Ze gaan naar een kwekerij waar oranje paprika’s worden geteeld. Daarna wordt er geluncht in het Koningin Emmapark in Medemblik met aansluitend een rondvaart door de grachten. Ze besluiten de dag nog met een potje midgetgolf. De Gemeenschapsraad vraagt om het oud papier netjes aan de weg te zetten in een doos of papieren zak, zodat de vrijwilligers het gemakkelijk kunnen tillen bij hun goede werk. Verder geven ze de resultaten van de enquête over windenergie. De meerderheid is tegen. De jaarvergadering van biljartvereniging het Centrum wordt goed bezocht. De clubkampioenschappen zijn gewonnen door Jan Mak.

 

 

JUNI

 

Op 8 juni wordt de jaarlijkse sponsortocht van de Rabobank gehouden. Dit is voor het eerst in juni i.p.v. september en er wordt ook een andere route gefietst, wat sommige fietsers zelfs op onbekende wegen brengt. Veel verenigingen fietsen mee en trappen tegen de wind in een leuk bedrag bij elkaar. Op zondag 9 juni wordt het ringsteken gehouden. Er rijden weer prachtige paarden en koetsen door De Weere met fanfare Crescendo voorop. Het is droog weer, maar wel wat fris. Er kan worden teruggekeken op een sportieve wedstrijd. Op 12 juni komen leden van Vlug en Vaardig aan de deur voor de jaarlijkse dropactie. Het vormen is op zondag 16 juni en veertien kinderen ontvingen het H. Vormsel.

 

De twee eerste weekenden in juni wordt er geklust voor een ‘Heitje voor een karweitje’ door leden van IPA, omdat ze in juli een uitwisseling hebben met jongeren uit Oostenrijk. Ze vragen maar € 5,- per klusje. Het CDA is nieuwsgierig naar de mening van de inwoners en vraagt de medewerking aan een enquête. Onder de deelnemers wordt een i-pad verloot. Er wordt gevraagd om een naam te verzinnen voor de jeu de boules banen. Deze worden aangelegd naast de nieuwe kleedkamers van DWB. Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe kleedkamers voor DWB door veel vrijwilligers. De betonvloer is gestort en de kozijnen zijn gesteld. Ook is er al een begin gemaakt met het opmetselen van de binnenmuren. Op de middenstip van het voetbalveld van DWB wordt een diner gehouden.Het is een van de koopjes van de sportveiling. Trainer Kees Koeman en hoofdsponsor Richard zorgen voor een fantastische maaltijd.
dineropmiddenstip

 

Op 27 juni is de afsluiting van het gymseizoen en worden er voor de kinderen spelletjes georganiseerd. Wit-Zwart start weer met de viswedstrijden. Iedere deelnemer moet zelf voor een visvergunning zorgen. Crescendo geeft op 26 juni een serenade aan mevrouw van Echtelt, omdat zij 75 jaar is geworden. En ze sluiten het seizoen af op vrijdag 28 juni met een openbare repetitie. In Hoogwoud start de nieuwe beweegcursus Wandel-Fit om deelnemers in drie maanden klaar te stomen voor de Dam tot Damloop.

  

JULI

 

Op 2 juli is er een informatieavond over windenergie in en om De Weere. Vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland, gemeente Opmeer, LTO Noord en Rob Rietveld van de Ned. Vereniging Omwonenden Windturbines leveren een bijdrage. De opkomst van Weerenaren valt wat tegen. De conclusie aan het eind van de avond is dat er voorlopig geen windturbines komen in en om De Weere.

 

Op 4 juli fietsen de dames van het KVV weer een tochtje. Van 5 t/m 12 juli gaat de IPA op uitwisseling naar Oostenrijk. Op 24 juli wordt er gevist door 11 dames met veel lol.

 

Het kermisweekend start op zaterdag 13 juni met de 15e Prutrace en 256 lopers. Marko Langedijk is de beste Weerenaar. Op maandag 15 juli is er weer een ontbijt op de brug met muziek van The Act of The Missing Kolekit.

 

Op vrijdag 19 juli wordt er weer gevist voor de missie. De Stichting June bedankt iedereen voor de bijdrage en ook de Missiezusters O.L. Vrouw der Apostelen sturen een bedankbrief. Er wordt gevraagd wie het gymclubje op woensdagochtend in het Theresiahuis wil komen versterken. De kleedkamers van DWB krijgen steeds meer vorm, nu de binnenmuren al zijn opgetrokken en de kozijnen geplaatst. De balklaag voor het dak is geplaatst en er is begonnen met het metselen van de buitenmuren. Ook is de riolering geheel gerenoveerd en in de bestaande kleedkamers is ook veel vernieuwd en geverfd. En er zijn banken geplaatst bij de jeu de boules banen.

nieuwbouwdwb

Er wordt een verslag van Steff en Eric gepubliceerd over hun deelname aan de Alpe d’Huzes.

 

 

AUGUSTUS

 

Op 5 augustus is de 104e Landbouwshow in Opmeer met o.a. dressuuramazone Adelinde Cornelissen.  Het nieuwe voetbalseizoen staat voor de deur en er kan weer worden meegedaan aan de DWB toto. Vrijdag 16 augustus start Crescendo het nieuwe seizoen met een muzikale rondgang door het dorp en ze geven bij mevrouw Riet Langedijk een serenade vanwege haar 90e verjaardag. Crescendo begint op 23 augustus met de repetities voor hun jubileum Rock Concert in november.
rlangedijk

 

De werkgroep Opmeer Actief opent op woensdag 28 augustus officieel de twee nieuwe jeu de boules banen. Els Beemster stopt na 30 jaar met het verzorgen van de collecte voor de Nierstichting. Gelukkig vindt ze een opvolger in Sandy Schouten.

 

De nieuwbouw van de kleedkamers van DWB is nu wind en waterdicht. Op 30 augustus is er een BBQ voor de vrijwilligers van DWB. De vrijwilligers die stoppen met hun vrijwilligers- werk worden nog even in het zonnetje gezet.

 

 

SEPTEMBER

 

De eerste dagen van deze maand zijn lekker zonnig. Dit mooie zomerweer houdt de biljarters van De Drie Weere en hun collega's van het Centrum niet tegen om enthousiast aan het nieuwe seizoen te beginnen. Dit geldt ook voor de recreanten  volleyballers van Meteoor , de dames van de Inloop en de fietsclub van de KVV . De With Love Band van Crescendo speelt wel onder donkere wolken op de jaarmarkt van Opmeer , maar gelukkig blijft de regen uit. In het Theresiahuis start Tiny Koopmans het seizoen van Ruilbeurs De Verzameling.

 

De Gemeenschapsraad vergadert bij Riet Verlaat en bespreekt onder meer de enquete over windenergie en het CPO woningproject. Voor dit project is er in deze maand  een planning gemaakt en  men schat in februari 2014 een aanvang met de bouw te kunnen maken....... We wachten het af. De KVV opent het seizoen noodgedwongen met  bingo. De postbode die  over zijn werk zou komen vertellen , moest wegens ziekte afzeggen. De KBO start het seizoen met een kerkdienst  en gaat daarna verder met Westfriese vertellingen in 't Centrum. 

 

In zwembad De Spetter hebben ze veel overlast van ongewenste bezoekers. De politie zorgt  gelukkig voor aanhoudingen en de daders krijgen naast  een proces verbaal ook een flinke boete.

 

De  enige echte derby is die tussen ALC 1 en DWB 1. Deze spannende wedstrijd  eindigt in Abbekerk in 2 - 2 en trekt veel publiek uit beide dorpen. Er wordt met veel inzet van vrijwilligers hard doorgewerkt aan de bouw van de nieuwe kleedkamers. Het dak is dicht en dat betekent dat de regen  binnen geen vrij spel meer heeft en dat begonnen wordt met de afwerking van het interieur. De Babbeltocht van Opmeer is een jaarlijks terugkerend sportief booster- en fietsfestijn voor ouderen, dat ook populair is bij mensen uit ons dorp.

 

 Oud plaatsgenote Ageeth de Haan, landelijk  bekend als theatermaakster,songwriter en zangeres, presenteert voor kinderen vanaf 2 jaar een sprankelend liedjesprogramma  getiteld : "Dag Zon, dag Zee !", in 't Kerkhuys in Spanbroek.  Kort daarna  leren peuters In het Theresiahuis  onder deskundige leiding dansen. Het stimuleert de motorische ontwikkeling en prikkelt de fantasie.

 

Aan het einde van de maand opent de Tienerclub het seizoen. Ze gaan de foto's en de film bekijken van het afgelopen kamp. Argos  start het seizoen met het feestduo Jip & Jan.

 

 Klaas o/d Kelder en Nic Feld vragen wie er zin heeft om kennis te maken met het jeu de boules op de nieuwe baan de Dieringe. DWB organiseert een gezellige barbecue voor alle vrijwilligers van de vereniging. Autoschadebedrijf P.C. Schilder houdt open huis. Volwassenen kunnen in een kantelsimulator ervaren hoe men zichzelf uit een over de kop geslagen voertuig kan bevrijden. Er wordt ook gewezen op veiligheidsaspecten voor de auto zoals  de juiste bandenspanning , profiel van de banden en de beschadigingen van de ruiten . De jeugd kan zich uit leven op een racebaan.

 

De werkgroep Historisch de Weere kondigt aan dat op 1 november  het eerste boekje zal worden gepresenteerd en licht alvast een tipje van de sluier op.  Zij  publiceert  enkele tekstfragmenten uit de verhalen over de winkel van Jan Koning en die van Sijf Langedijk.

 

 

OKTOBER

 

Zoals elk jaar komt de Westfriese  Gehandicapten Organisatie klaverjassen in 't Centrum. Ervaren klaverjassers uit ons dorp komen ook even mee kaarten en zo wordt  het weer een geslaagde middag. Vlug & Vaardig is  naarstig op zoek naar nieuwe leden voor de groep Bewegen  voor Heren. Nieuw voor De Weere is het Oktoberfest in de tent bij 't Centrum . Zo'n nieuw bierfestijn vraagt  om een speciale"Beierse" aankleding. Het wordt een feest compleet met lederhosen, serveersters in dirndl , enorme bierpullen en spritzels. De With Love Band van Crescendo , voor deze gelegenheid omgedoopt tot Die Chicoree Struncken Bauern , zorgt vrolijke muziek samen met een Hollandse neef van schlagerzanger Heino en Anton aus Tirol. Mann, es war super toll !
oktoberfest

 

De jeugdbibliotheek is op zoek naar een paar nieuwe vrijwilligers. Bij een blijvend krappe bezetting zou de bieb misschien moeten sluiten. Gelukkig is het zover  niet gekomen. Halverwege de maand start ook  het jaarlijkse Nic Verlaat biljarttoernooi. De dames van de KVV leren van Nel Tip hoe hoeden en tassen gemaakt worden. Hans Groot is boos  en terecht. Al drie keer zijn er een paar laarzen gestolen van een rekje bij zijn garage.

 

Bij het KBO vertelt Dick Keijzer alles over de bouw van het Centraal Station in Amsterdam . Dit prachtige gebouw werd ontworpen door bekende architect  Pierre Cuypers.

 

Alie van Eerden is bijna  40 jaar lang al actief als collectant voor de Nierstichting.  Als dank voor haar trouwe inzet ontvangt zij van Els Beemster en Sandy Schouten namens de Nier stichting  een bloemetje , een speldje en een beeldje.

 

Op de laatste dag van de maand kunnen ouderen zich inschrijven voor de Gabberweek. Het bestuur van zwembad De Spetter zoekt een nieuwe penningmeester. Later vernemen we dat dit gelukt is.

 

 

NOVEMBER

 

De presentatie van het boekje Kruideniers in De Weere vindt plaats in café Verlaat. Ben Beemster overhandigt namens de werkgroep Historisch De Weere vol trots het eerste exemplaar aan enkele vertegenwoordigers van de kruidenierswinkels die in het boekje worden beschreven. Daarna start  de verkoop. De belangstelling voor deze eerste uitgave is overweldigend en veel groter dan men had durven dromen. In zeer korte tijd is de eerste druk uitverkocht. Ook de tweede druk verkoopt  heel snel en van de derde druk zijn ze nu  ook al de helft kwijt. Samengevat  een waar succes.
kruideniers

 

Wisseling van de wacht bij de brandweer van Opmeer. Postcommandant Sjaak Smit draagt zijn taak over aan René Remorie. De Veeteeltstudieclub vergadert in café Verlaat, de leden praten met elkaar over de nieuwste ontwikkelingen binnen de veehouderij.  Biljartclub  het Centrum bestaat 35 jaar en viert dat met een gezellige feestavond vol spelletjes voor de leden. Ook Crescendo viert haar jubileum. Ze bestaan al 90 jaar en geven een prachtig jubileumconcert a la André Rieu in dorpshuis De Vang in Benningbroek. Alle leden zijn in Weense stijl gekleed en na afloop van het concert klinkt een groot applaus van het publiek. Men vindt het prachtig.
jubileumconcertcrescendo

 

De Klapbroeken kiezen een nieuwe prins . Marko Langedijk ( prins Countryman ) krijgt de leiding over het komende carnaval. Vorst Edwin o/d Kelder, adjudant Niels Wenker en hofdames Tamara Schilder en Rosanna Pronk gaan hem enthousiast assisteren. De Actie4Kids vraagt kinderen mee te helpen schoenendozen te vullen met schoolspullen, toiletspullen en speelgoed. Die dozen gaan naar kinderen die het moeilijk hebben in landen zoals Armenië, Siera Leone en India.

 

De tieners  binden de schaatsen onder op ijsbaan De Westfries in Hoorn. Jv Argos organiseert weer de jaarlijkse playbackshow in het Theresiahuis. .Het thema van de seniorendag van de gemeente Opmeer in wijksteunpunt de Lindehof is dit jaar muziek en kunst. Er zijn diverse sprekers, er is muziek en er staan kraampjes met kunstzinnige producten. De belangstelling is groot, de organisatie telt 150 bezoekers. De feestdagen naderen snel. De Zonnebloem organiseert daarom dat ouderen tijdig hun inkopen kunnen doen in Schagen. Teun Mulder van de volkssterrenwacht uit Bovenkarspel  vertelt bij de KBO  op boeiende wijze over de ruimtereis van astronaut André Kuijpers.  Atie en Tineke  van Diepen leren de leden van de KVV hoe je snel en met eenvoudige middelen een fraaie kerstkrans kunt maken. Zorgtuinderij Ygdrasil in Sijbekarspel organiseert een herfstfair. Er zijn veel zelfgemaakte producten te koop zoals kaarsen, kerstboompjes, jam , dienbladen en kaarten. Wie wil, kan meegaan met een rondleiding door de werkplaatsen en  de tuin. De Gemeenschapsraad heeft vergaderd bij Riet Verlaat . Enkele punten uit het verslag. Het CPO woningbouwproject blijft een zorgenkindje met voortdurende vertragingen. De gemeente weigert groot onderhoud aan de Driestedenweg, doet alleen kleine reparaties en er komen geen extra parkeerplaatsen bij in de Beatrixlaan.

 

Op de algemene ledenvergadering  neemt DWB afscheid van twee trouwe en ervaren bestuursleden; Siem Beemster en Herman Doodeman. Siem, 35 jaar actief in vele functies, wordt benoemd tot erelid van DWB en ontvangt de gouden speld van de KNVB. Herman,  al 26 jaar actief , wordt gehuldigd voor zijn vele werk als bestuurslid en jeugdcoördinator. Sinterklaas arriveert in het weekend daarop volgend in De Weere. Hij bedankt de organisatie voor de prima ontvangst en Crescendo voor de fraaie klanken.

 

De nieuwe jeu de boulesbaan De Dieringe wordt inmiddels elke maandagmiddag gebruikt door een groep enthousiaste dorpsgenoten. Toneelvereniging  Ons Genoegen  komt langs de deuren met  heerlijke speculaaspoppen en speculaasmoppen. De actie loopt als een trein.

 

 

DECEMBER

 

Crescendo houdt haar jaarlijkse hyacintenactie.  Bij ruilbeurs de Verzamelaar in het Theresiahuis wisselen postzegels en munten van eigenaar.  10 December is de dag van de mensenrechten. Anneke Molenaar doet een oproep namens Amnesty International om in de pastorie of thuis brieven te gaan schrijven  naar gevangenen in het buitenland. De Tienerclub krijgt halverwege deze maand nog Spaans bezoek. Sinterklaas brengt voor de Weerese jeugd zijn laatste cadeautjes mee. Verder staan er bij de diverse verenigingen kerstactiviteiten op het programma. Een kleine samenvatting. In de kerk is voor de kleinste jeugd een kerstspel  getiteld: Samen de ster volgen. De KBO houdt een broodmaaltijd. Annemarie Hooijboer  vertelt daarbij kerstverhalen. De biljartclubs De Drie Weere en Het Centrum organiseren hun kersttoernooien. De kerstkapel en het opleidingsorkest van Crescendo spelen bij de kerstvieringen . De KVV organiseert een kerstavond met Theo en Els Spigt . Ze presenteren de leden een programma  met sfeervolle muziek, liedjes en verhalen helemaal in kerstsfeer. Dartclub The Strikers houdt een kerst-koppeltoernooi.

 

De kerkenveilingcommissie meldt  ons dat op zaterdag 10 mei 2014 weer een kerkenveiling zal worden gehouden. De baten van de veiling zullen bestemd zijn voor het onderhoud van de Lambertuskerk. Veel nieuws van DWB. Bij de toto ziet de top 3 na 10 wedstrijden er als volgt uit: 1. Jack Langedijk, 2. Arjen Langedijk en 3. Rein Schilder. De jeugd van DWB neemt deel aan het zaalvoetbaltoernooi van de gemeente Opmeer in de Weyer en presteert daar prima. DWB eindigt als vereniging op de tweede plaats. Voor de allerjongsten ( E en F pupillen) is er in januari nog een tweede toernooi in de Tripkouw in Oostwoud. De nieuw- en verbouw van de kleedkamers  is op een paar kleine details na klaar. Het bestuur  nodigt alle vrijwilligers die hieraan hebben meegewerkt uit voor een gezellig hapje en drankje.

 

 De peuters van de Kikkerhoek zijn verdrietig. Ze hebben vol trots zelf een kerstkaart gemaakt voor thuis en die in de brievenbus van de Kikkerhoek gedaan. De volgende dag blijkt de brievenbus door onbekenden leeggehaald te zijn. Een paar kaarten liggen op de grond en de rest is spoorloos.... Vronie Spil-Konijn heeft een pelgrimstocht naar Santiago de la Compostella gemaakt en blikt tevreden terug. Zij dankt het thuisfront voor de prima steun en de vele donaties. De opbrengst  van € 4500,-- gaat naar via de stichting Uganda Werkvoortzetting pater Kees Spil naar projecten in Buswale en Kiyunga.

  

Tot zover onze terugblik op 2013. 

 

redactie De Dorpsparade Majan, Nel en Koos