Blue Flower

JAAROVERZICHT 2011

JANUARI

Het is droog en vrij zacht weer als de organisatie van de Mijl veel jeugd gaat inschrijven voor de jaarlijkse wedstrijd van 1600 m over de kronkelige Driestedenweg. Ronald Kuin is de snelste bij de senioren en Gerda Holla is de rapste bij de dames . Frank Dam en Barrie Langedijk zijn de snelste Weerenaars bij de jongens in de leeftijd van 9 tm 12 jaar. Eef Koopman, Eva o/d Kelder zijn dat bij de meisjes van diezelfde leeftijd. Ruud Beerepoot en Monique le Blansch zijn de winnaars bij de 8,2 km. Ted Broers en Monique Bankras houden hier de eer van De Weere hoog . Twee dagen later start het Dorpstoernooi biljarten met zo’n 280 deelnemers. Na het vertrek van Jorrik van Wonderen begroeten we bij de Dorpsparade drie nieuwe enthousiaste mensen. Angela Bakker gaat de administratie verzorgen en Majan Langedijk en Nel Molenaar komen de redactie versterken. De toekomst van ons blad ziet er weer zonnig uit.

Jos Beemster is al jaren als vrijwilliger actief bij DWB en wordt terecht door burgemeester Nijpels van Opmeer gehuldigd. Jos doet zijn veelomvattende taak met verve en is een van de steunpilaren van DWB. DWB 1wint na de winterstop thuis met 1 – 0 van ASV 1 en die punten zijn zeer welkom. Verder is de club dit jaar op zoek naar scheidsrechters en balsponsors. De With Love Band van Crescendo zorgt voor muzikale ondersteuning tijdens de drukbezochte halve marathon van Egmond.

Tijdens een bijeenkomst van het KBO komen de leden alles te weten over de interessante geschiedenis van het Noordhollands Kanaal. Vlug en Vaardig houdt een gezellig open huis in de vernieuwde gymzaal. De keurploeg presenteert zich in mooie nieuwe trainingspakken ,dankzij bijdragen van diverse sponsors. Op de jaarvergadering van de KVV verlaat Thea Feld het bestuur en neemt Ria Laan haar plaats over. De finale van het 20ste dorpstoernooi biljarten wordt gewonnen door Jan Schouten. Evert Kuitenberg wordt 2

e , Niek Feld 3e en Piet Schilder 4e. Aan het einde van de maand organiseert Argos een filmavond en een popquiz. De Tienerclub gaat body combatten . Sportieve kleding is gewenst.

FEBRUARI

De Klapbroeken organiseren een prinsenbal samen met vijf andere carnavalsverenigingen in hun eigen leutbunker ’t Centrum. Een week later doen ze het zelfde , maar dan in Nibbixwoud. Crescendo neemt afscheid van haar dirigent Frank Meijer. Ter gelegenheid hiervan organiseert zij een druk bezocht afscheidsconcert in De Vang in Benningbroek. Naast bloemen, cadeautjes en lovende woorden voor de scheidende dirigent, worden ook een aantal jubilarissen gehuldigd. Saskia Molenaar, Peter Molenaar en Bart Sneek zijn 25 jaar lid en Kees Barleeus is 25 jaar actief muzikant. Vlug en Vaardig houdt een jaarvergadering. De opkomst is mager. Buiten het bestuur komen slechts twee ouders op dagen…. Ook de KBO houdt haar jaarvergadering . Daar is het veel drukker. Voor de pauze komt mevr. Blom alles vertellen over EHBO en na de pauze gaan ze dan echt "jaarvergaderen". Als derde doet begrafenisvereniging St. Lambertus dat ook nog even . Nog meer Lambertus nieuws. Ben Beemster Jpzn. verovert na een felle nachtelijke strijd bij Meindert en Elly de befaamde Lambertuscup bij het biljarten. Hij is duidelijk te sterk voor Leo o/d kelder, Cor en Gerard Wenker. De KVV-avond van deze maand wordt verzorgd door het ééndagsbestuur. De dames worden met schaar , mes en tang aan het werk gezet. Het wordt een gezellige bende en aan het eind van de avond heeft iedereen een fraai bootje gevuld met hyacinten of narcissen gefabriceerd.

O.l.v. Tinie Mak en Ria Beemster wordt er in de wintermaanden bij het KBO/KVV enthousiast gekaart. De tieners kiezen voor het komende carnaval Dennis Pauw als jeugdprins en Denise van Diepen als miss.

In De Weere wordt elk jaar veel kleding ingezameld voor Mensen in Nood . In 2010 was dat 770 kg. Cabaretier Boris de Jong treedt op in de bedstee van de vakantieboerderij van Piet en Nanda Klaver. Het Oranjecomité zoekt dringend nieuwe bestuursleden. De plaatselijke fietsenmaker Peter van Wonderen houdt in zijn winkel leegverkoop van fietsen en accessoires. Hij blijft gelukkig wel fietsen repareren.

MAART

Het Rode Kruis toneel brengt in De Weere het blijspel "De zangeres met naam" op de planken. In café Verlaat wordt gestemd voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Het loopt niet bepaald storm, de mensen van het stembureau en Riet hebben een rustige dag. Het carnaval start in het begin van deze maand. Er is weer van alles te doen zoals: een tieneravond, een optocht met daarna de kindermiddag, een cabaretavond en de slotavond in flower-power stijl. Prins Jos van Diepen, vorst Jack Berkhout ,adjudant Niels Beers en hofdames Daisy o/t Veld en Bianca Pauw zorgen ervoor dat alles weer prima verloopt. Toneelvereniging Ons Genoegen voert met succes voor een goed gevulde zaal het toneelstuk "De Richel" op. Het gaat over het wel en wee van de bewoners van een opvanghuis voor thuis- en daklozen.

De KVV heeft een interessante avond over de geschiedenis van ons koningshuis. Ze komen van alles te weten over de verborgen geheimen van Willem1 tot en met Willem-Alexander. Het KBO ontvangt mevr. Arbouw en leert van haar veel over natuursymboliek. De leden van Crescendo hebben heel democratisch een nieuwe dirigent gekozen. Bart Koning zal het orkest voortaan leiden. Vlug & Vaardig heeft succes met een paar initiatieven. Het sportuur voor heren en de streetdance voor tieners trekken veel deelnemers. Argos organiseert een speciale bierenavond en sluit het winterseizoen min of meer af met een après-schuimparty met muziek van de befaamde Jip en Jan drive- in show. We weten niet of daarvoor ook het schuim van de bierenavond gebruikt is. In de finalepartijen van het jaarlijkse Klaas de Lange biljarttoernooi blijft het lang spannend. Het wordt een ware familiestrijd. Na veel rekenwerk blijkt dat Richard o/t Veld met miniem verschil zijn broer René verslagen heeft. Zo blijft de beker in de vroegere kroeg van Klaas en Nel.

APRIL

Het is een drukke maand voor Vlug & Vaardig: zo zijn er onderlinge wedstrijden voor de keurploeg en er zijn groepswedstrijden in Grootebroek. Ook komen ze met donateurskaarten aan de deur voor de uitvoering op 17 april. De hele maand staat de garage van Klaas en Atie op den Kelder open om spullen voor Dorcas te brengen. Er wordt zo veel gebracht dat ze wel twee keer de spullen weg moeten brengen naar Andijk.

Het jaarlijkse Palmpop van Argos wordt weer in het Theresiahuis gehouden en ze organiseren ook een WK Keezen (dat gezellige bordspel). De jaarvergadering van de Klapbroeken vindt plaats. De senioren elftallen van DWB scoren matig deze maand. Toch is er een lichtpuntje; Piet van Diepen wordt in het zonnetje gezet omdat hij al 50 jaar lid is van DWB. Ook zijn er twee jeugdteams kampioen geworden, de B1 en de D1 worden op een boerenwagen door het dorp gereden, zoals de traditie dat voorschrijft. Voor de jeugdleden van DWB is als afsluiting de jaarlijkse spelletjesavond. Biljartclub ‘Het Centrum’ houdt een Paastoernooi en er werden soms ware kunststoten uitgevoerd. Het KBO sluit af met de zanggroep ‘WATER WIJS’.

De Oranjevereniging heeft weer een waar feestprogramma in elkaar gezet. Er wordt gewandeld in de vroege ochtenduurtjes en daarna gekaart. De middag begint met een optocht, waarna er spelletjes zijn voor de kleinste jeugd en een fietstocht voor de oudere jeugd en volwassenen. Er zijn ook nog tienerspelen. De tieners strijden dit jaar niet als team maar individueel. De middag wordt afgesloten met katknuppelen en ´s avonds is er weer het gezellige BINGO. Op 28 april wordt Riet Verlaat aangenaam verrast door een bezoek van de Burgemeester van wie zij een Koninklijke onderscheiding ontvangt.

MEI

Zwembad de Spetter wordt geopend door the With Love Band, er komen 600 bezoekers op af. Er is een ruilbeurs van voetbalspullen bij DWB en een reunie voor de DWB 1 kampioen uit 1991. Verder wordt het club van 50 mixtoernooi gespeeld en dagen de meisjes van de MD1 hun moeders uit voor een spectaculaire wedstrijd die eindigt in een gelijk spel.

Afra Laan gaat verhuizen naar Spanbroek en stopt met de bezorging van de Dorpsparade. Gelukkig wordt er een nieuwe bezorgster gevonden in de persoon van

Lizette Poland. We hopen dat Lizette dit lang zou willen doen.

Het MBOV (Meer Bewegen Voor Ouderen) vermeldt dat er op dinsdagmiddag nog plaats is om mee te gaan zwemmen naar de Goorn. Het KVV gaat anthuriums bekijken in Waarland en er wordt gefietst voor Vlug & Vaardig, dit keer op zondag en 40 enthousiaste mensen doen mee aan de tocht. Ook is V&V op zoek naar een nieuwe secretaris. Fanfare Crescendo stapt in de bus om naar Kelpen-Oler te gaan voor een gezellige uitwisseling met de fanfare St. Liduina en komen zondagavond heel tevreden terug. Avanti zoekt nieuwe leden en vraagt om uw lege cartridges bij hun in te leveren. De vormelingen kregen een bijzondere rondleiding in de kerk door Cor Molenaar en op 15 mei doen 17 kinderen hun Eerste Heilige Communie.

De gemeenschapsraad houdt haar jaarvergadering en wordt druk gepraat over het CPO woningbouwproject langs het voetbalveld en blijven zij pleiten voor een herstel van de Driestedenweg. Na de pauze houdt Klaas Lageveen een presentatie over de historie van De Weere.

De gezinsviering sluit haar jaarprogramma ‘Reizen‘ op een leuke manier af. De kinderen uit Sijbekarspel werden met een camper naar huis gebracht, de kinderen uit De Weere met een trein en de kinderen uit Abbekerk met paard en wagen. Paardensportvereniging De Weere plaatst een verslag over het ontstaan en het verloop van de vereniging in de afgelopen 75 jaar en geeft aan in de komende versies van de Dorpsparade de verdere geschiedenis te beschrijven. Volleybalvereniging Meteoor heeft ruimte voor nieuwe leden en geeft aan nu ook aan een recreanten-competitie mee te doen.

Henk Langedijk ging op een bouwreis van Stiho 85 naar India en hielp met het bouwen van huizen bij een temperatuur van 40 graden.

JUNI

Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het 75-jarig jubileum van de paardensportvereniging. Wat eerst jarenlang een draverij was, werd in 1983 omgezet naar een ringsteekrijderij. Op 12 juni wordt het ringsteken weer gehouden op de Driestedenweg onder veel belangstelling en wordt iedereen gevraagd de vlag op die dag uit ter steken om het extra feestelijk te maken. Het ringstreken te paard wordt gewonnen door Patricia Dam. In de Bonifatiuskerk in Spanbroek ontvangen 20 kinderen uit De Weere op 19 juni hun vormsel.

Dartclub Strikers houdt clubkampioenschappen en DWB sluit haar seizoen af. V&V komt een dropactie langs de deuren en de eerste viswedstrijden van Wit-Zwart worden gehouden. De Spetter verwent vaders op vaderdag met koffie en koek. Jannie van Diepen wordt door de Zonnebloem in het zonnetje gezet, omdat ze bijna 25 jaar lang als bezoekster bij senioren langs ging en als begeleidster hielp bij uitstapjes.

De toto van DWB wordt gewonnen door Bram Beemster en DWB E1 wordt toch nog kampioen!! Crescendo houdt haar jaarlijkse huis-aan-huis collecte voor onderhoud en aanschaf van instrumenten en zal bij de avondvierdaagse in Andijk aanwezig zijn. Verder zijn zij naarstig op zoek naar nieuwe leden. Een anonieme passant vraagt de bewoners van De Weere om hun groen afval niet meer in de kant van de weg of deels in de sloot te deponeren.

JULI

Crescendo houdt haar laatste repetitie op het schoolplein en er zijn voor de leerlingen praktijkexamens op de muziekschool in Opmeer, waar drie leden slagen met mooie cijfers.

De 13

e prutrace is een enorm succes, want er zijn maar liefst 274 deelnemers. Gelukkig is het mooi weer en snuiven de toeschouwers lekker de geur van bagger op. De zusjes Renée en Anniek Stroomer laten zich van hun goed kan zien en vallen beide in de prijzen. Alles verloopt goed en de EHBO heeft niets te doen. Nu kan de kermis echt losbarsten! In Aartswoud wordt de tentoonstelling " Eigen-aardigheden" gehouden in de kerk, waarbij men zo veel mogelijk wil laten zien waar een dorp uniek in kan zijn. Wit-Zwart sluit weer af met een viswedstrijd voor de missie. En er komen Tsjechische en Bulgaarse jongeren naar De Weere voor een uitwisseling. De IPA verlegt haar grenzen zo weer met leerzame activiteiten. Vlug &Vaardig plaatst een noodkreet want ze zijn op

zoek naar een secretaris om het bestuur te komen versterken. De lessen van de keurploeg worden aan het eind van het seizoen afgesloten met leuke activiteit nl. het waterballonfestijn. De heren geven meer de voorkeur aan een partijtje boerengolf in Aartswoud. Zwembad De Spetter houdt zijn jaarlijkse zwemvierdaagse voor jong en oud.

AUGUSTUS

De landbouwshow Opmeer begint op de eerste dag van deze maand aan zijn 102

e editie. Het is ondertussen een begrip in Westfriesland en een heus dagje uit voor jong en oud. DWB1 start het seizoen met een oefenwedstrijd tegen ASV´55 en richt zich daarna op het Gemeentetoernooi bij VVS’46. Het jeugd bestuur wenst iedereen weer een sportief voetbalseizoen toe. In Opmeer barst het timmergeweld los bij het Kinderdorp met als thema ´Beestenboel´. Er verschijnen zo’n 80 hutten en de laatste nacht mag er geslapen worden. ALIJV maakt de jeugd attent op de dikke bandenrace welke op kermismaandag in Abbekerk wordt gehouden

De MBVO doet nog een keer een oproep voor nieuwe leden voor hun zwemgroep.

SEPTEMBER

Er kan worden gefietst voor de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer nadat eerst de Lakenvelder boerderij van de familie Schilder is bezocht, waar verschillende Lakenvelderkoeien worden geshowd. Het is fantastisch mooi weer en belangstelling is erg groot, de marktkraampjes kunnen de stroom bezoekers bijna niet aan. Heel veel mensen stappen een week later ook met mooi weer op de fiets voor de jaarlijkse Rabosponsorfietstocht. De R is in de maand en daarom start het kaarten weer. En ook alle verenigingen starten hun seizoen en vragen om nieuwe leden of houden een open dag.

De kinderen kunnen in beweging komen op het Beweegplein in Opmeer en voor de ouderen is er de Babbeltocht. Dit evenement is speciaal voor fietsers en boosters.

Zwembad ‘De Spetter’ is genomineerd voor de verkiezing tot zwembad van het jaar 2011. Tevens sluiten zij het seizoen af, maar het was niet denderend qua weer. Toch mochten zijn zo´n 25.000 bezoekers ontvangen. De jeugdbibliotheek start weer met uitlenen van boeken in het nieuwe schooljaar. En het kinderkoor DO-RE-MI zoekt nieuwe leden en vraagt aan kinderen die een instrument bespelen om dit tijdens een gezinsviering te willen doen in het kader van het jaarthema Muziek. DWB plaatst zijn inschrijfformulier voor de Toto en de jeugd begint ook weer aan de competitie.

Argos opent met Aap-Art, een apart meer groovy show. Crescendo loopt haar jaarlijkse rondgang in de regen en gure wind. Er word gestopt bij Ko en Truus Rood om daar een serenade te geven, die ze nog te goed hadden voor hun 50-jarig huwelijksfeest.

In café ’t Centrum start op maandagavond country line dansen. Bij de dansclub The West Freeze Country Dancers staat de gezelligheid voorop. Vlug & Vaardig roept alle verenigingen op om hun jaarplanning op de dorpsagenda te plaatsen, om elkaar zo min mogelijk in ‘het vaarwater’ te zitten.

OKTOBER

De ledenvergadering van DWB verloopt rustig en vredig. Arjen Molenaar komt het bestuur versterken en wordt wedstrijdsecretaris. Eén van de besluiten is dat men op zoek gaat naar een persoon die de vrijwilligers gaat coördineren. De Gemeenschapsraad vergadert ook , maar die houden het voor deze keer besloten. Zr. Paula Maria Wever dankt de mensen van Vissie voor de Missie voor de gift van € 475,-- en verder allen die haar een felicitatie stuurden t.g.v. haar 60- jarig kloosterjubileum. Leden van Argos kunnen zich eerst uitleven op een disco avond met Bubbles en een week later ook nog op de 80’/90’party. De Westfriese Gehandicapten Organisatie houdt haar jaarlijkse klaverjasmiddag in ’t Centrum. De opkomst is groot en er wordt gezellig geklaverjast. In het Theresiahuis start een nieuwe computercursus voor beginners. De deelnemers komen uit twee grote beroepsgroepen die De Weere rijk is : bouwvakkers ( met en zonder pet ) en hoveniers. Zij worden door cursusleider Rob Bruens wegwijs gemaakt in de wereld van Windows Vista. De KBO leden gaan een middag kaarten, rummikubben, sjoelen en keezen. Na afloop heeft iedereen dezelfde prijs gewonnen ; een borrel van het bestuur.

De volleyballers van Meteoor draaien leuk mee in de recreantencompetitie . In Schagen behalen ze een mooi resultaat ; een keer winst en twee keer gelijk.

De Oudervereniging van de Petrus Canisiuschool heeft zich ingeschreven voor de wedstrijd "Hart voor elkaar" van de Rabobank. Ze gaan enthousiast de strijd aan met andere kandidaten voor de hoofdprijs van € 5000,-- .

Ze willen het besteden aan een nieuwe licht- en geluidsinstallatie voor de school. Speciaal licht en geluid op de najaarskermis in ‘t Centrum tijdens het optreden van Trots en Mark Foggo. Die laatste man zingt steeds maar dat hij zo trots op zijn nieuwe schoenen…. Het KVV laat zich informeren over het werk van Slachtofferhulp Nederland. Het wordt een leerzame avond. De tieners hebben hun eerste clubavond en gaan de film en de foto’s bekijken van het afgelopen kamp. De dames van de inloop starten halverwege de maand al met kerstkaarten maken onder de creatieve leiding van Gerda van Diepen – Wever. De jeugdbibliotheek in Petrus Canisiusschool zoekt nieuwe vrijwilligers. Ervaren biljarters strijden bij Riet om de trofee van het jaarlijkse Nic. Verlaat -driebandentoernooi.

NOVEMBER

Argos houdt in het begin van de maand de playbackshow. Wie gewonnen heeft blijft een geheim, we ontvangen geen verslag. De organisatie van de Weerense Bazaar is tevreden. Steeds meer mensen nemen de moeite om een kijkje te nemen en het aantal standhouders neemt ook toe. Crescendo ontmoet Crescendo uit Oostzaan en het wordt een mooie muzikale avond onder leiding van de nieuwe dirigent Bart Koning. Hij is actief bij beide orkesten . De Klapbroeken installeren hun nieuwe prins, Dubbel Drie Domino geheten. Piet Langedijk zal het komende carnaval gaan leiden , deskundig bijgestaan door Pim van Diepen en Rob Konijn en de hofdames Melissa Bankras en Doris o/t Veld.

Wandelsportvereniging AWV uit Abbekerk organiseert een reeks van drie wandeltochten, waarvan de eerste deze maand start in Abbekerk. De tocht doet ook de Weere aan en trekt veel deelnemers.

Bij het KBO komt mevrouw Helmhout de aanwezigen vermaken met prachtige Westfriese verhalen. Er is bij sommige aanwezigen wat twijfel over of het allemaal wel waar is, maar ze weet haar publiek te boeien.

De KVV leert een belangrijke levensles van mevrouw Chris Sijm , een natuurgeneeskundige. "Voeten zijn de spiegel van onze innerlijke werkelijkheid. Wanneer jij tevreden bent met je tenen en karakter dan is het goed !". Anneloes o/d Kelder van V & V heeft dat gevoel en wordt in De Goorn eerste bij turnwedstrijden voor junioren 6

e divisie. Ons Genoegen jubileert en komt eenmalig langs de deur met gevulde speculaastaartjes. De belangstelling is zo groot dat er voor een deel van de inwoners alleen eenvoudige speculaaspoppen overblijven. De Oudervereniging van de Petrus Canisiuschool heeft succes met haar presentatie "Hart voor Elkaar"en gaat door naar de finale. Sinterklaas maakt een succesvolle intocht in De Weere en voor 2012 vraagt de redactie aan hem of zijn schrijfpiet eerst een computercursus in het Theresiahuis mag volgen.

DWB 1 wint thuis met 1 – 0 van het sterke Nieuwe Niedorp, maar verliest een week weer later met dikke cijfers ( 6 – 0 ) van Succes. Het kan verkeren.

DECEMBER

Op pakjesavond vergadert de redactie plichtsgetrouw en zorgt ervoor dat De Dorpsparade tijdig naar de drukkerij wordt gestuurd. Sint of geen Sint. De Tienerclub schenkt een paar dagen later nog even aandacht aan de goedheiligman. De leiding moet het voortaan doen zonder de steun van het ervaren bestuurslid Toon Smit. Toon heeft zich jarenlang met veel ijver ingezet voor het tienerclubgebeuren.

De vlag gaat uit bij het bestuur van de oudervereniging van de Petrus Canisiusschool en terecht. Ze hebben in de finale van de Rabobankactie "Hart voor Elkaar " de meeste stemmen gekregen en zo de hoofdprijs van € 5000,-in de wacht gesleept. Een prachtig

resultaat waar heel hard voor gewerkt is. Nu kunnen ze voor de school een goede licht- en geluidsinstallatie kopen. Crescendo houdt de jaarlijkse hyacintenactie. Ze hebben een grote wijk. Ze komen behalve in De Weere ook in Abbekerk, Lambertschaag, Sijbekarspel en Benningbroek langs. Zo halverwege de maand vinden al de eerste kerstactiviteiten plaats. Bij het KBO weet Ina Broekhuizen het publiek te boeien met levensechte en herkenbare kerstverhalen. Theo en Els Spigt verzorgen het programma vol met liedjes en verhalen bij het KVV. De biljarters van het Centrum en De Drie Weere strijden met verhitte gezichten om de prijzen bij het jaarlijkse kersttoernooi. De darters van The Strikers hebben een kerstkoppeltoernooi. De jeugd schaft tijdig het nodige vuurwerk aan voor de jaarwisseling en gaat dat hier en daar al wat uitproberen De rest proeft al voorzichtig de eerste oliebollen. Het jaar 2011 zit er bijna op.

redactie