Blue Flower

Januari
2010 wordt ingeluid met de nodige champagne, pils en glühwein. Vanaf 2010 is er een nieuwe buslijn in De Weere. De bus rijdt op deze eerste dag van het jaar nog niet omdat er moet worden gelopen voor de mijl van De Weere. Sjors van Diepen en Patricia Dam gaan als eerste Weerenezen over de finish.
Dita Beers wordt op 2 januari gehuldigd door Burgemeester Nijpels. Ze is vrijwilliger van het jaar 2008 omdat ze zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor ouderen.
Op 11 januari brengen veel Weerenaren allerhande voorwerpen mee naar ’t Centrum om van een historicus te horen dat het kitsch is in plaats van kunst. De teleurstelling wordt met een biertje weggedronken.
Fanfare Crescendo geeft een koffieconcert in Het Bonte Paard in Abbekerk. De geur en smaak van verse koffie en op de achtergrond live muziek van American Pie – uiteindelijk goed voor alle zintuigen.
In partycentrum Op Stap wordt geblogd, gehyved, getwitterd en gewikied, althans daar wordt een lezing over gehouden voor ieder die wil weten hoe we met deze social media eigenlijk wat minder sociaal vaardig worden. De lezing is gelukkig niet virtueel en ook daar wordt dus gewoon onder het genot van een bak koffie persoonlijk gechat.
DWB gaat weer van start na de winterse stop, maar heeft nog wel winternoppen nodig.
De werkgroep Eerste Heilige Communie is druk bezig met de voorbereidingen en houdt een aantal bijeenkomsten voor de ouders.

Crescendo zoekt en vindt weer een blik vrienden die de vereniging steunen met hun donaties. Een andere of eigenlijk voor een deel zelfde groep muziekmakers, de With Love Band, repeteert druk om tijdens de carnaval in februari vrienden te maken.
JV Argos houdt een WK pesten. De Weeres Kampioen had veruit de meeste jokers tussen zijn pestkaarten. Het 55-jarige KVV houdt haar jaarvergadering en kijkt vast vooruit op de vele activiteiten die het komende jaar georganiseerd worden.
De KBO ontvangt op uitnodiging van Loet Laan de heer Klaas de Leeuw uit Anna Paulowna. De Leeuw geeft een boeiende lezing over Nederlandse molens.
De beweging ´Missie Volbracht´ plaatst een carnavalshoroscoop in de Dorpsparade en geeft daarmee aan wat er in de sterren staat voor De Weerese carnavalsvierders die al bezig zijn met het maken van hun kostuums voor een optreden als boogschutter, stier of maagd.
Op de laatste dag van januari wint Gerard de Pee met 18 caramboles het 18e dorpstoernooi biljarten. Gerard wint in de finale van Ronald van der Meer.

Februari

In februari houdt JV Argos een WK Pim Pam Pet en een paaldansworkshop. Gelukkig hebben we de foto’s nog…
De KBO houdt haar jaarvergadering en heeft aansluitend op het jaarverslag een lezing over spiritualiteit door de gezusters Liesbeth en Greet. De gebroeders Kolken vertellen in Spanbroek over hun 700 kilometer mountainbiketocht waarmee ze geld inzamelden voor de strijd tegen de spierziekte Duchenne.
Vlug en Vaardig houdt haar jaarvergadering bij Riet Verlaat en nam tijdens die vergadering afscheid van José Boots en Theo Molenaar als bestuurslid. José Verlaat-Dam treedt toe tot het bestuur van Vlug en Vaardig.
Een club tieners schildert de wand in Café ’t Centrum voor de carnaval die op 21 februari van start gaat. De carnavalsvierders mogen dan hun berenvellen aantrekken, want De Klapbroeken vieren de zaterdagavond in de prehistorie. Op de dinsdagavond worden de berenvellen ingeruild voor witte boorden, want het thema is dan: de crisis. De carnavalsvierders laten hun microkredieten op de slotavond flink uit de broek hangen. Het Rode Kruistoneel brengt het blijspel ‘De gezusters Bloem op vakantie’ in café ’t Centrum.
René Coevert gaat de turntrainingen van de keurploeg van Vlug en Vaardig leiden. Hij vervangt Noortje die met zwangerschapsverlof gaat.

Maart
In maart gaat een grote groep mensen mee met de Zonnebloem voor een rondvaart door Amsterdam. Biljartvereniging ’t Centrum viert haar 30-jarig jubileum met alle leden en hun partners. Achter de peuterspeelzaal de Kikkerhoek wordt niet tot vreugde van de leiding enkele malen een vreugdevuur gemaakt. De Parochieraad heeft haar voorjaarsvergadering.
JV Argos houdt haar jaarlijkse darttoernooi en gaat een week later Sumoworstelen. Er worden records gegooid die vermoedelijk niet meer te evenaren zijn.
Klaas en Atie op den Kelder reizen af naar de Oekraïne om te kijken waar de voedselpakketten terecht komen en wat Dorcas allemaal doet met het geld. De tieners gaan zwemmen in Winkel.
Crescendo speelt haar voorjaarsconcert op 29 maart in Op Stap in Hoogwoud. Het thema is ‘een reis rond de wereld’ en de fanfare neemt haar publiek die dag mee naar verschillende landen om verschillende muziekstijlen te beluisteren.
Volleybalvereniging Meteoor ’65 boekt succes. Met een mixteam bestaande uit Anneke Klaver, Mariëlla Grunstra, Majan Langedijk, Bart Konijn, Barry Konijn en Cees Vis behaalt Metoor een 2e plaats op het volleybalmixtoernooi in Grootebroek.
DWB2 boekt in maart twee klinkende overwinningen op ALC2 en DESS2. DWB1 doet het in maart wisselend met winst tegen Dynamo en SSV en verlies tegen DESS. Winst of verlies, DWB krijgt ballen van Taam Poland, schilderbedrijf Dorus en slaapkenner Theo Bot.
De leden van de KBO gaan naar Hoorn en krijgen van broeder Dirk Bakker alles te horen over de oude kloosters in Hoorn.

April
Op 3 en 4 april viert Palmpop haar 30ste editie. Op Palmpop hebben in die 30 jaar de vele grote namen uit de popwereld gestaan. Zo kwamen onder meer De Dijk, Van Dik Hout, Johan en Osdorp Posse naar het Weerese popfestival. Vooraf aan de jubileumeditie is er een pre-party in het Theresiahuis met de AAP_Art dj’s. Voor het popfestival wijkt Palmpop dit jaar uit naar de zaterdag en dat pakt met zes bands goed uit. Dou Grend, Ravolva, Mark & the Spies, Peter Pan Speedrock, Hit me TV en The Hot Stewards maken het jubileum tot een succes.

Aan de andere kant van De Weere voert toneelvereniging Ons Genoegen op 3 en 4 april het stuk ‘met de Franse slag’ op. Veel toeschouwers genieten van dit blijspel met onder meer Margret Deken, Harry Konijn en Jarno Poland.
De dames van het KVV gaan op excursie naar de distributiecentra van Deen Supermarkten in Hoorn. Ook wordt weer gestart met het fietsen. De tieners verkopen met succes vele scharreleieren.
De kinderen die meedoen aan de Eerste Heilige Communie hebben een spaaractie gehouden voor steun aan de Gehandicapten Paardensport Opmeer. Na de communieviering wordt het gespaarde bedrag naar de manege gebracht door de kinderen. Een nieuw bestuur ziet het licht voor de organisatie van het ringsteken in De Weere. De Paardensport Stichting De Weere heeft nieuw bloed en organiseert voor paardensporters en paardenliefhebbers op de tweede zondag in juni het nieuwe ringsteken.
Riet Verlaat ontvangt burgemeester Nijpels en statenlid Cees Loggen van de Provincie. De hoge heren zetten haar in het zonnetje als dank voor haar jarenlange inzet voor de jeugd in De Weere.
Vlug en Vaardig heeft haar jaarlijkse uitvoering en maakt daar een turncarnaval van.
De With Love band opent het nieuwe zwemseizoen voor Zwembad De Spetter in Abbekerk. Het viel door de regen wat in het water, maar het toegestroomde publiek genoot zichtbaar.
Ben Beemster Wzn. wint voor de tweede keer de Lambertuscup. In de lustrumeditie van het toernooi in biljartcentrum Wenker liet Ben de biljarters Leo op den Kelder, Sjaak Oud, Theo Schilder en Meindert Wenker ver achter zich.
Koninginnedag was tot in de puntjes georganiseerd. De deelnemers hebben in ieder geval kunnen genieten van het kaarten, de optocht, de fietspuzzeltocht en het katknuppelen. Nadat de berichten uit Apeldoorn De Weere bereikten, werd besloten de overige activiteiten af te gelasten.
 

Mei
Op 9 mei komt Kees Laan te overlijden. Kees heeft vanaf 2007 samen met zijn vrouw Afra de bezorging gedaan voor De Dorpsparade. Een gemis voor De Dorpsparade en zijn gezin.
De H. Lambertusparochie houdt een viering in het Westfries. Er wordt louter Westfries gezongen en gesproken. Dat is welderus leuk. In mei wordt het Club van 50-toernooi gehouden en dit keer met een barretje bij het voetbalveld. De wisselbeker gaat naar het team AC Milan die de finale wint van Team Van Diepen.
De duif van Ad van Diepen komt als eerste van het rayon West-Friesland binnen na een lossing in België. De Gemeenschapsraad doet een eerste oproep voor het opstarten van een woningbouwproject in De Weere voor het bouwen van goedkope woningen. De tuin fleurt weer op eind mei met de perkplanten van DWB. De F1 van DWB wordt tweede in de competitie; net geen kampioen maar een knappe prestatie. DWB1 sluit het seizoen met een 3-0 overwinning en wordt 8e in de competitie.

Juni
Vanaf juni gaat visvereniging Wit-Zwart weer 5 weken achtereen vissen om vast te oefenen voor het Vissie voor de Missie in juli.
Crescendo heeft een uitwisseling met Sint Liduïna uit Kelpen-Oler in Limburg. De Limburgers kwamen 20 jaar geleden ook al eens in ons dorp en doen dat in 2009 graag nog eens over. De uitwisseling was een succes en Sint Liduïna ziet Crescendo graag naar het zuiden komen in 2011.
Op de tweede zondag in juni doen 26 deelnemers mee aan de ringsteekwedstrijd. Ellen Spigt heeft de meest vaste hand en wint het ringsteken. Marieke Bankras wint het publiek ringsteken. Esther Wagemaker en Patricia Dam winnen de prijs voor het bestgaande Friese paard en Dick Groot vormt het schoonste geheel. De pechprijs ging naar de geblesseerde pony Vlekkie.
De Gemeenschapsraad houdt haar jaarvergadering. De raad spreekt over de vorderingen ten aanzien van de renovatie van de Driestedenweg en over het voorgenomen woningbouwproject onder de noemer CPO. Er zijn voor dit project inmiddels 8 geïnteresseerden en de Gemeenschapsraad blijft werven om bouw van woningen mogelijk te maken.
De VIB komt langs met Hollandse boerenkazen van de kaasmakers Berkhout, Spil en Koopman. Vlug en Vaardig houdt haar jaarlijkse dropactie en komt dus langs met glazen vol drop. Als de droppotten eind juni weer leeg zijn, sluit Vlug en Vaardig het seizoen af en gaat die avond wandelen in de duinen van Groet.

Juli
Juli is voor velen de vakantiemaand en dus repeteert Crescendo voor de laatste keer dit seizoen gezellig buiten op de speelplaats. De vrolijke klanken boeien oud en jong publiek. Er wordt op de vrijdagavonden ook al weer enige weken fanatiek gevist o.l.v. Wit- Zwart . De kermis staat voor de deur en na de kermisviswedstrijd staat de prutrace op het programma . Het fraaie weer lokt velen naar de Oosterboekelweg, waar de start en finish plaatsvinden. Peter Ruitenberg schiet de deelnemers bekwaam op weg. Het is blijkbaar goed “prutweer”, want al na 22 minuten arriveert de winnaar Ton Sjerps .Lars de Boer is de snelste bij de jongens en bij de dames is dat Marleen Oks. Renee Stroomer finisht als eerste bij de meisjes. Na een uur is iedereen binnen .De brandweer spuit traditioneel alle deelnemers weer brandschoon. De kermis wordt voorgezet in de feesttent en op maandag ziet het zwart van de mensen bij het feest op de brug . Tijdens de kermis wordt er van alles gevonden ( Een vogelhuis bij Taam en Lisette en sleuteltjes bij Karin Dekker .) en ook verloren (Linda van den Berg mist haar een blauwe geluksteen.) Wit-Zwart sluit het seizoen af met 121 deelnemers voor z.g. Vissie voor de Missie wedstrijd. De opbrengst mag er zijn : € 1600 ,-- . Patricia Dam weet heel veel van paarden en heeft ook nog verstand van ontwerpen . Zij maakt het winnende ontwerp voor de jubileumvlag van 100 jaar Tentoonstelling Opmeer.
Het Wil Hartog museum opent zijn deuren op een nieuwe stek aan de Mijnsherenweg . Uit het jaarverslag van de Gemeenschapsraad halen we ondermeerde volgende aandachtspunten : het wegdek van de Driestedenweg , de Oosterboekelweg die door sommigen als racebaan wordt gezien , mogelijk 3 AED’s voor de Weere , de totstandkoming van dejeugdbibliotheek en woningbouw voor starters en ouderen . Het jeugdfonds keert€ 1100 , --uit aan verenigingen met jeugdleden. De velden van DWB krijgen de jaarlijkse zomerbeurt. Dat betekent egaliseren , bezanden en opnieuw inzaaien. DWBis ook op zoeknaar gastouders . In september organiseert zij samen met Grasshoppers en VVS een internationaal voetbaltoernooi met deelnemers uit Zweden en Polen. Vlug en Vaardig is genomineerd voor het Coöperatiefonds van de Rabobank. Ze komenmaar een paar stemmen te kort voor plaats 1 , maar die tweede plek levert toch nog altijd € 2000 ,-- op. Ze kunnen nuvalmatten aanschaffen. De Gemeente gaat op bezoek bij drankhokken en drankketen i.v.m. de campagne Terugdringen alcoholgebruik bij jongeren.

Augustus
Begin augustus wordt de 100e Landbouwtentoonstelling van Opmeer gehouden . Naast de gebruikelijke shows en kampioenschappen is het Anky van Grunsven die de topattractie vormt. Velen genieten van een wervelend optreden.DWB hervat de trainingen enneemt kort daarnadeel aan het Gemeentetoernooi dat op de velden van HOSV wordt gespeeld. Het resultaat is mager . Er wordt alleen van HOSV gewonnen en wel slechts met 1 – 0. Halverwegedeze maand gaat een trouwe schare parochianen naar de bedevaart in Heiloo. Wethouder Elly Deutekom opent officieel de jeugdbibliotheek in de Petrus Canisiusschool .Twee keer per week kan de jeugdhiervoortaan na schooltijd terecht omeen leuk boek uit te kiezen .
De Dorpsparade begint vol trots aanhaar 50e jaargang envan de vaste inzenders onder de verenigingen enandere instanties is het tot nu toe alleen Crescendo en daarnaast één trouwe lezer die de moeite nemen om ons te feliciteren met deze mijlpaal. Een schrale oogst…… Verder start de redactie met de rubriek terug in de tijd. Er verschijnen in elke Dorpsparade enkeleoude bladzijden uit het archief van onsjubilerende blad. We krijgen leuke reacties .
Zuster Paula Maria Wever dankt het bestuur van Vissie voor de Missie voor de royale gift die haar congregatie mocht ontvangen .Het programma van de 21e VIB-dag klinkt weer als een klok. Wandelen , vissen , klaverjassen, ballonnenwedstrijd en een zeskamp met als thema : Ik hou van Holland . Dat betekent o.a. slootje springen , zaklopen en kazen sjouwen . De organisatie moet wel enorm veel moeite doen om genoeg vrijwilligers te krijgen en ook de publieke belangstelling valt wat tegen .Wat zeker niet tegenvalt is hetfantastische optreden vanAgeeth de Haan en Frans Groen . De jeugd geniet volop .Kees Groot wint het kaartenen Nic Feld en Alie van Eerden worden tweede en derde. Het team van Harry Ursem wint de zeskamp gevolgd door de Klapbroeken en de Tienerclub . Mark Ursem wint de hoofdprijs , een fiets , bij de superrondevan het Rad van Avontuur
Aan het einde vande maand begint Vlug en Vaardig weer met de lessen en hervat Crescendo de repetities .

September
Vlug en Vaardig houdt een open dag en het publiek kan zien wat de jeugd allemaal geleerd heeft. DWB jeugd neemt met een jongensteam en een meisjesteam deel aan een internationaal voetbaltoernooi bij Grasshoppers. De meisjes eindigen als vierde en de jongens als derde . De veteranen van DWB spelen deze competitie dankzij sponsor HB-Trans in een nieuw tenue .Verder houdt DWB de jaarlijkse vrijwilligers barbecue. De fietsclub vande KVV houdt in het begin van deze maandhet weerbericht angstvallig goed in de gaten . De 13 dames hebben een stevige tocht van 47 kmgepland en willen graaggoed weer. Dat lukt , het wordt een geslaagde fietsdagrichting H.H.Waard met de nodige gezellige tussenstops. De biljartverenigingen De Drie Weere en Het Centrum pakken de keu weer ter hand en beginnen aan een nieuw seizoen. Diverse verenigingen nemenook deel aan de Rabo fietstocht en spekken zo op sportieve wijze de verenigingskas. Crescendo is aanwezig bij de start in Spanbroek en zorgt voor vrolijke muziek. De tienerclub , KVV en het KBO gaan ook weer van start en o.l.v. Tinie Mak en Ria Beemsterwordt er bij het KBO/KVV weer driftig gekaart.
The With Love band van Crescendo luistert met fraaie klankenhet bloemencorso van Winkel op. Uit een oude Dorsparade lezen we dat de abonnementskostenin de eerste jaren f 1,25per half jaar bedragen. Fa. Ko/d Kelder en M.T. Kuypers zijn de eerste adverteerders .De zaak van Meindert en Ellie Wenker , Slaapkenner Theo Bot , is genomineerd als één van de beste zelfstandige winkels in de regio Westfriesland
Het Ritmisch Koor fuseert met Renovation uit Nibbixwoud en ze gaansamen voortaan verder als Ritmisch Renovation .Volleybalvereniging Meteoor ’65 startook het nieuwe seizoenen laat weten best nog wel wat nieuwe leden te kunnen gebruiken. Twee berichten die met stoppen te maken hebben . Ria Molenaar – Post stopt na 35 jaar als organist bij het Dameskooren ook de VIB houdt het voor gezien. Men ervaart onvoldoende draagkracht bij verenigingen en bevolking.

Oktober
In deze maand vieren we twee onderwijsjubilea . Juf Thea verlaat is 12½ jaar in dienst bij de Kikkerhoek en juf Lida Konijn is al 25 jaar verbonden aan de Petrus Canisiusschool . De KVV duikt in de historie van Westfriesland en bezoekt het Huis van Oud in Wognum .We kunnen deze winter getroffen worden door twee soorten griep en wel de gewone en de Mexicaanse . Wie geen risico wil lopen, kan zich tijdig laten inenten. DWB houdt haar jaarvergadering enBankras Transport steekt de D1 van DWB in het nieuw . Tijdens de najaarskermis in ’t Centrum openen bierliefhebbers “schuimbekkend “ het nieuwe bockbierseizoen. De Gemeenschapsraad pakt de fiets en rijdt samen met enkele gemeenteraadsledenonder barre weersomstandigheden over de Driestedenweg. Ze ontwijkenwel de ergste kuilen in het wegdek . Mogelijk wordt in 2010 beslist of er iets aan verbeterd kan engaat worden. Verder werkt men achter de schermen om een woningbouwplan van de grond te krijgen in samenwerking met een stichting onder de naam CPO. ( Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ).Hannah Klaver is haar heggenschaar kwijt. Het is ons niet bekend ofze hemalweer terug heeft .Bij de KBO wordt men bijgepraat over huisdieren .Argos“discoot “met Bubbles en een week later treedt Thrashcan open ookLa La Lies. De feestdagen staan eerder voor de deur dan je denkt en bij de Inloop gaan ze daarom aan het einde van deze maandzelfal kerstkaarten maken. Het Rode Kruis afd. De Weere assisteert bij het bloedgeven in Abbekerk.

November
In de eerste week van deze maand komt er een oproep om mee te doen met de inzameling van de Dorcas Voedselactieen neemt Crescendo deel aan het West- Friesland Muziekfestival . Bij oud- pastor Jan Verbruggenkun je je opgevenom volgend jaarmeide 19 e Passiespelen te bezoekenin Tegelen . De Gemeenschapsraad meldt dat er sprake is van vandalisme in ons dorp en verzoektons als we iets constaterendat steeds te melden. Wat er eigenlijk vernield is , blijft geheim. Het oude café misschien ???Michel Sneek wordt de nieuwe prins van deKlapbroekenen laat zich prins Aimer noemen.Aimer is het Franse woord voor genieten leren we .Vorst Marco Schouten en adjudant René Spil gaan hem assisteren en Manon Langedijk en Diana Hesp zijn als hofdames gekozen . Op een bijeenkomst van de KVV worden de leden bijgepraat over de Voedselbank. Halverwege de maand kun je door De Weere en omstreken wandelen o.lv. de wandelsportvereniging AWV ‘ 69 . In de Lindehofin Hoogwoud wordt een seniorendag gehouden voor senioren uit Opmeer met als thema ; Senioren en mobiliteit.Een kleine club biljarters strijdt fanatiek om de prijzen tijdens het Nic. Verlaat biljarttoernooi .De KBO informeert haar leden over de activiteiten van het Lilianefonds. Op 22 november arriveert Sinterklaas in ons dorp en toneelvereniging Ons Genoegen komt de volgende dag al met speculaaspoppen langs de deur . Argos organiseert een popquizen een van de kleinste verenigingen van ons dorp, P.V. Koggenland , houdt een duivententoonstelling in Spanbroek . Voorzitter Ad van Diepenhuldigt daartrots een van de leden die Nederlands kampioen is geworden. De Veeteeltstudieclub komt bijeen in café Verlaat en we kunnen een nieuwe ondernemer verwelkomenin ons dorp . Ilona Schilder opent haar eigen praktijk voor voetreflextherapie . Ouderen gaan o.l.v. de Zonnebloem winkelen in Schagen . De dienstverlening van Wonen Pluswordt voortaanondergebracht bij Raad en Daad.

December
In deze maandweer veel dingen die in het teken staan van de feestdagen . In het wintertuinhuis van Vera Prinsen kanje terecht voor home made chutney , glasmozaïek enandere cadeautjes voor onder de kerstboom . Crescendo komt met hyacinten langs de deur , kerstbomen koop je bij Sjaak en Loes Beemster of bij Marco en Sandy Schouten , kerststukjes haal je bij Stef Berkhout en voor kerstworkshops ga je naar Monique Bankras van Ook Leuk.Kortom , je hoeft het dorp niet uit . Geen enkele kerstbijeenkomstkan zonder zang . Bij het KBO treedt de groep Giardino in Cantabili op , bij de KVV verzorgt kerstkoor Noël de zangen op de kerstmiddag van de Zonnebloem zal ook vastwel gezongen zijn….. De ballonnenwedstrijd van de VIB is gewonnen door Frank Dam , zijn ballon kwam helmaal in Duitsland terecht. Ida Bankras en Tom Rood winnen de andere prijzen. De tieners lopen wat achter qua thema. Op hun clubavondeen kleine week voor kerst is het thema nog Sint en Piet….. . Argos leden trekken hun kerstpak aan voor een gezellige kersteditie van AAP-ART met muziek van Teatro Kulta , Dude on Speed, Chip Du Cle en Danny Sota. De biljartclubs Het Centrum en De Drie Weeren houden hun kersttoernooi . Abdulrisaq Muse Omar uit de Tetterodestraat wil graag beter Nederlands leren en vraagt daarbij wat hulp. De Gemeenschapsraad zoekt vrijwilligers om een reanimatie netwerk op te zetten en Vlug en Vaardig is wanhopigop zoek naar een nieuwe penningmeester.DWB 1 draait inmiddels aardig mee in het linkerrijtje, DWB jeugddoet met 8 teams mee aan zaalvoetbaltoernooi van de gemeente Opmeer en het bestuur van DWB voor de selectie zoekt een nieuwe trainer voor de selectie. Na 3 jaar neemt Harry Sierkstra afscheid. Dit waren in grote lijnen de belangrijkste dingen uit het afgelopen jaar.

Redactie